Biden begrænser militærets brug af droner mod jihadister

Fremover skal militæret i USA orientere Det Hvide Hus om planlagte droneangreb uden for krigszoner.

Artiklens øverste billede
Det amerikanske militær skal fremover i visse tilfælde have grønt lys fra Det Hvide Hus til at udføre angreb med droner. Foto fra oktober 2002 viser en militærdrone i luften over den syriske by Nahleh. Foto: Anas Alkharboutli/Ritzau Scanpix

Det amerikanske militærs mulighed for at anvende droner i dets kamp mod jihadister er blevet begrænset på ordre fra præsident Joe Biden.

Biden har således suspenderet droneangreb uden for de krigszoner, hvor det amerikanske militær er til stede.

Det oplyser Pentagons talsmand, John Kirby, mandag.

Eventuelle droneangreb mod jihadister i alle andre lande end Irak, Syrien og Afghanistan skal fremover godkendes af Det Hvide Hus.

Ifølge John Kirby er der tale om en midlertidig ordre, der er udstedt ”for at sikre, at præsidenten har fuld synlighed i forhold til foreslåede vigtige aktioner”.

- Det er ikke meningen, at det skal være permanent, og det betyder ikke, at angreb ophører, siger Pentagons talsmand på et pressemøde.

Han understreger, at militæret fortsat er ”fokuseret på den vedvarende trussel fra voldelige ekstremistiske organisationer”.

- Og vi vil helt klart stadig være forpligtet til at arbejde med internationale partnere for at imødegå disse trusler, siger John Kirby.

Militærets top blev informeret om de nye retningslinjer allerede kort tid efter, at Biden blev indsat som præsident 20. januar, men er først de seneste dage kommet frem i lyset.

Under tidligere præsident Donald Trump havde det amerikanske militær frie hænder til at anvende droner i angreb mod jihadister i lande som eksempelvis Somalia.

Den beslutning traf Trump efter få dage i embedet. Trump forklarede det med, at han havde tillid til de militære lederes beslutninger.

Dermed gik Trump bort fra den kontrolmekanisme, som forgængeren Barack Obama havde indført med den slags aktioner mod ekstremistiske jihadister.

Der gik ikke lang tid efter Trumps ændring, før antallet af droneangreb steg markant.

I visse lande som Somalia og Libyen, hvor der kun var få amerikanske soldater udstationeret, blev angreb med droner den eneste form for militære aktioner fra amerikansk side.

USA støtter i Somalia regeringens forsøg på at nedkæmpe den islamistiske bevægelse al-Shabaab, mens det samme gør sig gældende med Islamisk Stat i Libyen.

Få mere udlandsnyt i ørerne med ”Verdenshjørner”. Lyt til de seneste episoder herunder.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

/ritzau/AFP

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.