Trumps forsøg på Grønlands-køb er blevet til bisætning i Boltons eksplosive bog

Ny bog giver indsigt i, hvordan Trump angiveligt traf beslutningen om at aflyse dansk statsbesøg efter snak om køb af Grønland.

Artiklens øverste billede
Statsminister Mette Frederiksen og præsident Donald Trump tog sig i december et møde på 30 minutter sammen, men noget statsbesøg er det ikke blevet til. Arkivfoto: Statsministeriet

I august i fjor meddelte USA’s præsident Donald Trump, at han gerne så USA købe Grønland.

Meldingen faldt, få dage efter at Trump havde sagt, at han ville aflægge statsbesøg i København til september, og købstilbuddet sparkede en debat i gang i Danmark og Grønland.

Statsminister Mette Frederiksen gjorde det klart, at Grønland slet ikke var til salg, og det fik hurtigt Trump til at aflyse statsbesøget i et tweet.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Donald Trumps daværende nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, har i sin nye bog fortalt lidt mere om, hvad der gik forud for aflysningen, som Trump offentliggjorde den 18. august 2019.

Det viser sig ifølge Boltons udlægning, at statsbesøgsaffæren i Trumps egen verden blev overskygget den dag af en længerevarende samtale med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

»Samtalen med Macron rullede videre til klokken 18. Da den sluttede, blev jeg tilbage for at få taget en beslutning om, hvorvidt Trump skulle rejse til Danmark efter topmødet (G7-topmødet i Biarritz, Frankrig. red.). På det tidspunkt var Trump faldet ned igen og begyndte at diktere et tweet om, hvorfor han ikke ville rejse til Danmark, men ville gøre det engang i fremtiden,« lyder den korte beskrivelse, som eksrådgiveren har med i bogen ”The Room Where It Happened”.

Sådan står omtalen i Boltons bog "The room where it happened."

Boltons bog er fyldt med beretninger om begivenheder inden for Det Hvide Hus’ mure, og Trump har forgæves forsøgt at få stoppet udgivelsen.

I sin tid fyrede Trump Bolton, og i bogen bliver der ikke lagt skjul på, at de to havde et anstrengt forhold. Alene i beskrivelsen af samtalen med Macron op til omtalen af Danmark står det tydeligt frem.

»... Trump fyrede op for en kritik af, hvor dårligt Macron havde behandlet ham ved tidligere besøg. Macron brød ind for at sige, at klokken var 11 om aftenen i Frankrig, og han havde bedt om et telefonopkald to dage tidligere. Trump eksploderede, satte opkaldet på pause og vendte sig mod mig og sagde: ”Det blev jeg ikke fortalt, for helvede, Bolton, det skulle du have sagt til mig. Jeg hører det fra alle. Giv mig de forbandede opkald”,« skriver Bolton, som også hentyder til, at Trump angiveligt troede på en konspiration om, at han blev tilbageholdt samtaler med andre statsledere.

Blandt andre afsløringer i bogen er flere afsnit om forholdet til Kina. Ifølge Bolton førte et møde med Kinas præsident Xi Jinping for eksempel til, at Trump skulle have bedt Kina bruge dets økonomiske magt til at hjælpe ham til genvalg.

Selvom Boltons bog altså omtaler beslutningen om det aflyste statsbesøg i Danmark som en beslutning, der blev taget af en rolig Trump, var det dengang ikke det sidste punktum i sagen.

Få dage efter aflysningen kommenterede Trump således atter sagen på et pressemøde. Her kritiserede han i stærke vendinger Mette Frederiksen for at have kaldt købsforslaget for absurd.

Det ordvalg var i hans optik »væmmeligt.«

»Alt, de skulle have gjort, var at sige, at det vil vi egentlig ikke. Lad vær med at sige, hvor absurd en idé det er,« sagde han videre.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.