Annonce
USA

Obama langede hårdt ud efter Trump og hans parti

Obama: Trump beskytter magt og dem, som støtter ham. Det er det eneste, som tæller - uanset om det skader USA.

Tidligere præsident Barack Obama langede i en tale fredag ud efter sin efterfølger på præsidentposten, Donald Trump. Foto: John Gress/Reuters

Den tidligere amerikanske præsident Barack Obama gik fredag ind i valgkampen op til det amerikanske midtvejsvalg, da han rettede en voldsom kritik mod præsident Donald Trump og Republikanerne.

Han opfordrede alle Demokrater til at stemme for at sikre, at der atter kommer "ærlighed, anstændighed og legalitet" tilbage til det politiske liv i Washington.

Den tidligere præsident, der talte til studerende på Illinois Universitetet i Urbana-Champaign, siger, at amerikanerne lever i "en farlig tid", og han beskyldte det konservative republikanske parti under Trump for at undergrave globale alliancer.

- Men de forsøger at tækkes Rusland, og de skaber et kæmpemæssigt føderalt budgetunderskud.

Trump: Anonym kritiker skal findes af hensyn til nationens sikkerhed

- Ved midtvejsvalget har vi chancen for at sikre, at der kommer lidt sund fornuft ind i det politiske liv. Der er kun en måde, hvorpå magtmisbrug kan imødekommes, og det er Jer og Jeres stemmer, sagde Obama.

Den tidligere præsident siger, at Trumps politik ikke er konservativ, og at den helt sikkert ikke er normal.

- Det er en radikal politik. Det er en vision, som siger, at beskyttelsen af vores magt, og af dem, som støtter os, er det eneste, som tæller - uanset om det skader landet, siger Obama.

Obama har hidtil været tilbageholdende i det politiske liv, efter at han forlod Washington. Han trådte dog også frem i sidste uge ved den republikanske senator John McCains begravelse.

I en hyldesttale ved begravelsen sagde Obama, at den afdøde 81-årige senator var "en usædvanlig mand", en kriger og en patriot.

Tårevædet datter: McCains USA var altid stort

- Han gjorde os til bedre præsidenter, sagde han på vegne af sig selv og den ligeledes fremmødte George W. Bush, som begge stod i vejen for McCains forsøg på at blive USA's præsident i 2000 og 2008.

McCain havde udtrykkeligt frabedt sig, at Trump var til stede ved begravelsen.

/ritzau/Reuters

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: Kuppet i Det Hvide Hus
Både The New York Times og modstandsbevægelsen i Det Hvide Hus er med til at forstærke den politiske krise og splittelse i USA.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her