Annonce
USA

Brand, der tvang 20.000 til at lade sig evakuere, var påsat: »Dette vil brænde«

Den 51-årige mand risikerer nu fængsel på livstid.

En fly kaster brandhæmmende væske over huse nær McVicker Canyon Park Road for at forhindre, at Holy-branden breder sig. Foto: AP/Mark Rightmire

SAN FRANCISCO

Midt i en historisk voldsom brandsæson må Californien konstatere, at i hvert fald en af årets mange, store brande efter alt at dømme var påsat.

Forrest Gordon Clark, 51, er blevet anholdt og anklaget for at have påsat branden ”Holy Jim” i Cleveland National Forest i Orange County, som siden i mandags har brændt sig igennem mindst 40 kvadratkilometer og fortsætter med at sprede sig.

Holy-branden breder sig nær Horsethief Canyon i Carona, Californien. Foto: AP/Mark Rightmire

Branden, hvoraf foreløbigt kun 5 pct. er under kontrol, har tvunget mere end 20.000 til at lade sig evakuere, og flammerne truer med at tage 7.000 hjem.

Ingen er foreløbigt kommet til skade, men flere hjem og andre bygninger er brændt ned.

Forrest Gordon Clark, der er blevet anholdt for at påsætte Holy Jim-branden. Branden har tvunget mere end 20.000 til at evakuere, og flammerne truer med at tage 7.000 hjem. Foto: AP fra Orange County Sheriff

Clarks rolle i branden har udløst vrede i Californien, som lige nu kæmper med de værste brande i statens historie.

I det nordlige Californien har Mendocino Complex-branden afsvedet mere end 1.200 kvadratkilometer svarende til et areal på størrelse med Langeland, og Californiens guvernør Jerry Brown har advaret om, at større og mere destruktive brande er det nye normale som følge af varmere somre og mindre regn.

Holy Jim-branden begyndte mandag i Holy Jim Canyon, efter at Clark i en truende sms til en frivillige brandmand, Mike Milligan havde skrevet: »Dette sted vil brænde ned, ligesom du planlagde.«

Mike Milligan, der i flere år havde advaret om, at Clark var farlig, vidste ikke, hvad han mente.

Clark er nu blevet anholdt, bekræftede Todd Spitzer fra Orange County ved et pressemøde, hvor han også stemplede Clark som et monster.

»Vi ved, at der opstår brande i området, men det burde aldrig brænde på grund af en forsætlig handling. Dette burde ikke blive kaldt Holy Jim-branden, men Holy Hell-branden (hellige helvedesbrand, red.),« sagde han.

Det er uklart, hvad Clarks motiv har været.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her