Annonce
USA

Trumps udbrud mod Nato udløser vrede reaktioner i USA’s Kongres

Men målinger viser, at præsidentens konstante angreb mod forsvarsallianen påvirker amerikanernes holdning til Nato.

Donald Trump ved Nato-topmødet. Foto: AP/Darrin Zammit Lupi

SAN FRANCISCO

Donald Trumps aggressive kritik af allierede ved et Nato-topmøde i Bruxelles udløste onsdag irriterede og vrede reaktioner fra både republikanere og demokrater i Washington.

Den republikanske leder af Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, begyndte med at sige, at han ikke ønskede at kritisere præsidenten, mens han var i udlandet.

»Men lad mig understrege et par ting: Nato er uundværlig. Den er i dag lige så vigtig, som det nogensinde har været,« fastslog han.

Den republikanske flertalsleder i Repræsentanternes Hus, Paul Ryan. Foto: AP/Manuel Balce Ceneta

De demokratiske mindretalsledere af henholdsvis Repræsentanternes Hus og Senatet, Nancy Pelosi og Chuck Schumer, langede i en fælles udtalelse især ud efter Trumps angreb på Tyskland.

»Præsident Trumps skamløse fornærmelser og nedrakning af en af USA mest urokkelige allierede, Tyskland, er pinlig. Hans opførsel denne morgen er endnu et dybt, bekymrende signal om, at præsidenten er mere loyal til præsident Putin end til vores Nato-allierede,« sagde de i en henvisning til Trumps altid positive portrættering af Putin og det forestående møde på mandag i Helsinki mellem de to ledere.

»Hvis præsidenten forlader mødet med Putin uden en garanti og konkrete skridt for at sikre et ophør af russiske angreb mod vores demokrati, vil dette være en fiasko og et alvorligt tilbageskridt for den internationale orden og globale sikkerhed,« fortsatte de.

De demokratiske mindretalsledere af henholdsvis Repræsentanternes Hus og Senatet, Nancy Pelosi og Chuck Schumer. Foto: AP/J. Scott Applewhite

Meldingerne kom efter, at Trump onsdag morgen beskyldte Tyskland for at være Ruslands »gidsel,« fordi Tyskland importerer en tredjedel af sin gasforbrug fra Rusland og støtter anlæggelsen af rørledningen Nord Stream II via Østersøen til at transportere gas.

Præsidenten syntes ikke at tage højde for, at Tyskland har købt gas fra Rusland i årtier. Eller at Tysklands kansler Angela Merkel har været en frontfigur i at opretholde EU’s økonomiske sanktioner mod Rusland som straf for Moskva annektering af Krim og pusten til krigen i Østukraine, selvom dette har kostet virksomheder i både Tyskland såvel som i resten af Europa dyrt.

I et tweet, som Trump synes at have sendt fra bilen på vej til en fælles middag med de øvrige Nato-ledere, stillede han opsigtsvækkende også spørgsmål ved Nato: »Hvad godt gør Nato, hvis Tyskland betaler milliarder af dollars til Rusland for gas og energi,« spurgte han og gentog sin kritik af, at flere lande ikke lever op til kravet om at bruge 2 pct. af bnp på forsvar.

I Senatet havde mange forudset, at præsidenten med sine udtalelser ville stille spørgsmål ved USA’s opbakning til Nato, og tirsdag stemte et overvældende, tværpolitisk flertal på 97 mod to medlemmer en udtalelse igennem for at understrege USA’s støtte til forsvarsalliancen.

Jack Reed, en demokrat i forsvarsudvalget, der stod bag initiativer, sagde, at ingen burde tvivle på USA støtte til Nato og musketereden mellem allierede.

»Desværre, er denne resolution blevet nødvendigt, fordi mange af vores allierede er begyndt at tvivle på USA støtte til vores fælles forsvar. At 97 senatorer stemte denne resolution beviser, at mine bekymringer ikke er partipolitik.«

Nord Stream Ii har været i støbeskeen i godt 15 år, men er nu ved at blive realiseret. Blandt andet med hjælp fra tyske investeringer. Foto: AP/Dmitry Lovetsky

Trods den politiske støtte er der dog klare tegn på, at Trumps konstante nedrakning af alliancen er begyndt at have en effekt.

En måling gengivet i New York Magazine viste for nyligt, at mens støtten blandt amerikanere generelt er høj, mener kun 40 pct. af republikanske vælgere i dag, at USA bør blive i Nato, mens 56 pct. betragter Trumps relation til Putin som godt for USA.

»Trumps indsats for at træne sin republikanske base til at ændre mangeårige holdninger om Nato og Rusland har båret frygt,« konkluderede magasinet.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her