Annonce
USA

Dommer: Trump bryder loven, når han blokerer kritiske Twitter-brugere

Trump må ikke længere blokere folk på Twitter. En dommer har afgjort, at det strider imod USA's forfatning.

Donald Trump må ikke længere blokere folk på Twitter. En føderal dommer har afgjort, at det strider imod USA's forfatning. Foto: Evan Vucci/AP

Den amerikanske præsident er som bekendt en flittig bruger af det sociale medie Twitter, og således foregår en store del af hans kommunikation med resten af verden på den online platform.

Der findes adskillige eksempler på, at Donald Trump har blokeret politiske modstandere og andre kritiske røster på sin Twitter-profil gennem årene, når han ikke har ønsket at kommunikere med dem.

Trump udvider undersøgelse af FBI-ageren under valgkamp

Det strider imidlertid imod den amerikanske forfatning, har en føderal dommer onsdag afgjort ved retten i New York. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Dommeren Naomi Reice Buchwald, der afsagde dommen, begrundede sin beslutning med, at Trump ved at blokere brugerne overtræder The first amendment i USA's forfatning, som sikrer borgerne deres ytringsfrihed.

Dommen faldt efter, at institutionen Knight First Amendment Institute fra Columbia University (red. en organisation der kæmper for ytrings- og pressefrihed i USA) sammen med en række Twitter-brugere, der var blevet blokeret af præsidenten, i juli 2017 lagde sag an mod Donald Trump for at krænkelse af ytringsfriheden.

Trump: »Jeg tvivler på, at jeg ville have været her, hvis ikke det var for sociale medier«

Dommeren gav anklageren medhold i, at præsidentens Twitter-konto må opfattes som et offentligt forum, og at alle borgere derfor skal have lov til at ytre sig på siden.

»Selvom vi må anerkende og tage hensyn til præsidentens personlige First Amendment-rettigheder, så må han ikke udøve de rettigheder på en måde, der krænker rettighederne for dem, der har kritiseret ham,« sagde Naomi Reice Buchwald under domsafsigelsen.

Hun tilføjede dog, at hun ikke så nogen grund til at straffe hverken præsidenten eller hans direktør for sociale medier, Dan Scavino, som også var tiltalt. Dommeren var af den overbevisning, at Trump ville sørge for at fjerne blokeringerne snarest muligt.

Trump fyrede sin minister over Twitter

Dommeren slog desuden fast, at Trump må "mute" de brugere, han ikke ønsker at interagere med, således at han ikke kan se deres opslag, mens de stadig kan kommentere på hans.

Ifølge flere internationale medier har Donald Trump bl.a. blokeret forfatteren Stephen King, komikeren Rosie O’Donnel og modellen Chrissy Teigen.

Hverken Twitter eller Det Hvide Hus' juridiske afdeling har endnu kommenteret dommen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her