Annonce
USA

USA's Senat går i rette med Huset: Rusland ville hjælpe Trump til at vinde

Konklusionen lægger op til sammenstød intern i Det Republikanske Parti og gør det sværere for Trump at kalde Rusland-undersøgelsen en heksejagt.

Formand og næstformand i Senatets efterretningsudvalg, republikaneren Richard Burr (th.) og demokraten Mark Warner på et billede sammen fra marts. Foto: AP/Andrew Harnik

SAN FRANCISCO - Senatets efterretningsudvalg har onsdag konkluderet, at USA’s efterretningsmyndigheder var korrekt i sin fælles vurdering af, at Rusland forsøgte at påvirke det amerikanske præsidentvalg med henblik på at hjælpe Donald Trump.

»Ruslands indsats var omfattende, sofistikeret og var beordret direkte af præsident Putin med det formål at hjælpe Donald Trump og skade Hillary Clinton,« sagde udvalgets demokratiske næstformand, Mark Warner, i en fælles udtalelse med den republikanske udvalgsformand, Richard Burr.

Sidstnævnte sagde, at udvalget vil frigive sin rapport, så snart USA’s spiontjenester har haft tid til at læse den og givet tilladelse til at alle oplysningerne kan lægges frem.

»Udvalgets ansatte har brugt 14 måneder på gennemgå udtalelser fra kilder, efterretninger og analytisk arbejde, og vi ser ingen grund til at være uenige i (efterretningsmyndighedernes) konklusioner. Der er ingen tvivl om, at Rusland igangsatte en kampagne uden fortilfælde for at blande sig i vores 2016-valg,« sagde Burr i en separat udtalelse.

Præsident Donald Trump har brugt en tidligere rapport, der kun blev støttet af republikanere i efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, som bevis for, at Rusland-undersøgelsen er en heksejagt imod ham. Nu siger tværpolitiske konklusioner fra Senatet ham imod. Foto: AP/SUSAN WALSH

Der er tale om en opsigtsvækkende udstilling af tværpolitiske samarbejde, som er blevet sjælden i Den Amerikanske Kongres. Dette er særligt udtalt i relation til den kontroversielle Rusland-undersøgelse, som har kastet en skygge over Trumps første 16 måneder som præsident.

Udvalgets melding står i direkte kontrast til en tidligere rapport fra efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, som tidligere på året beskyldte efterretningstjenesterne for at have skudt ved siden af og konkluderede, at der ingen tegn var på, at russerne støttede Trump over Hillary Clinton.

Husets konklusion blev dog kun støttet af republikanere i udvalget. Samtlige demokrater nægtede at støtte rapporten.

Ikke desto mindre har præsident Donald Trump ofte brugt denne til at understrege sin pointe, når han har beskyldt Rusland-undersøgelsen - og mistanken om at dele af hans præsidentkampagne samarbejdede - for at være en heksejagt.

Via Twitter har Trump også kaldt konklusionerne fra Huset et bevis for, at han nu var blevet renset.

»Men Rusland heksejagt forsætter og fortsætter. Der var intet samarbejde (...) Dette er en amerikansk skændsel,« skrev han i et tweet februar.

Resultatet fra Senatets efterretningsudvalg lægger op til et sammenstød intern i Det Republikanske Parti om ”sandheden,” hvilket kan komplicere partiets budskab over for vælgerne forud for midtvejsvalgene til Kongressen i november.

Senatet har dog endnu ikke konkluderet noget i forhold til beskyldningerne om, at Trump-kampagnen samarbejdede med russerne. Men Warner og Burr har hintet, at Senatet også her er uenige med deres kollegaer i Huset.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: Kan sygdom kureres med symbolpolitik?

Ayhan Al Kole
Sundhedspersonale bør værne om patienten og politikerne om integrationsproblemerne.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her