Annonce
USA

Nyt Nasa-rumskib skal undersøge Mars under overfladen

Nasas "InSight" skal grave og undersøge dybt under Mars' overflade.

Nasa skal endnu en gang til Mars. Denne gang er det med deres første rumfartøj designet til at grave dybt ned under overfladen og finde ud af, hvad Mars egentlig er for en størrelse.

Det skriver CNN.

InSight, som det gravende rumfartøj hedder, skal forlade Jordens overflade den 5. maj fra Vandenberg Air Force i Californien. Fartøjet skal monteres på en Atlas V 401 raket for at kunne nå sin destination.

Hvis alt går efter planen, vil InSight lande på Mars den 26. november i år, hvor den får selskab af fem andre rumfartøjer fra Nasa, der allerede enten er på planetens overflade eller svæver over den.

Danske øjne skal lede efter jordlignende planeter i universet

InSight skal hjælpe forskere med at kreere et detaljeret kort over Mars' indre ved at grave omkring 5 meter ned i planeten.

Fartøjet har ingen hjul, så når den rammer sin endelige destination, bliver den på sin plads. Den kan altså ikke samle eksterne jordprøver op, men er designet med en 2,4 meter lang robotarm, der skal placere et seismometer på overfladen, så Nasas foskere kan måle marsskælv.

InSight skal monteres på en Atlas V 401 raket som denne for at nå til Mars' overflade. Foto: Nasa

Armen er også udstyret med et kamera, der skal tage 3D-billeder i farve, mens et andet kamera er monteret på selve InSight, og skal tage billeder af Mars i bredformat. Den skal endvidere udstyres med en vejrstation for at klarlægge vind og temperatur året rundt på Mars.

Rusland overvejer at trække sig ud af rumkapløbet med Elon Musk

InSight skal dog ikke sendes alene afsted på raketten mod Mars. Sammen med det jordgravende fartøj kommer to mindre Nasa-rumfartøjer med. Det er to små fartøjer, der kaldes Mars Cube One, er hver på størrelse med en kuffert, og har til formål at sende data tilbage til jorden.

Det er første gang, at Nasa opsender en raket til en anden planet fra USAs vestkyst, da man indtil videre har sendt afsted fra Kennedy Space Center i Florida.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her