Annonce
USA

Risikoen for rumkrig rykker nærmere, og Vesten er ikke klar

Advarslen kommer fra en statsfinansieret amerikansk tænketank, som rådgiver forsvaret i rumspørgsmål.

SAN FRANCISCO – Krig er en beskidt forretning. Det er blod, død og frygt. Det er bomber mod strategiske anlæg såsom transportforbindelser og elforsyninger for at svække fjendens evne til at reagere. Og snart vil det også indbefatter angreb i rummet mod satellitter, der er blevet stadig vigtigere for kommunikation, overvågningsdroner og afsendelse af præcisionsbomber.

Problemet er, at Vesten er langt bagefter. Eller snarere at USA er bagefter.

Mens Rusland og Kina har tonset derudaf, har USA i årevis underfinansieret udvikling af forsvar mod anti-satellitvåben. Derfor er Rusland og Kina nu år forud i metoder til at ødelægge eller deaktivere satellitter, og det gør Vesten sårbar, advarer Steve Isakowitz, leder af den statsfinansierede tænketank The Aerospace Corp, som rådgiver det amerikanske militær i rumspørgsmål.

»Vi nærmer os det tidspunkt, hvor ”Star Wars” ikke bare er en film,« siger Isakowitz til Politico.

Rusland bruger rummet i kampen mod oprørsgrupper i Syrien

Han peger på, at USA’s mangeårige dominerende position på området har gjort USA i stand til at have den bedste krigskapacitet, hvor amerikanske soldater på fronten er blevet hjulpet af droner i luften og bomber, der kan affyres fra den anden side af verden.

Men den bløde bug i denne udvikling er, at USA er afhængig af satellitter.

»Dag for dag bliver vi i bogstaveligste forstand mere og mere afhængige af det. Og det ved vores fjender,« siger Isakowitz.

Amerikanernes frygt for krig i rummet er ikke ny. I 2001 under daværende forsvarsminister Donald Rumsfeld advarede en rapport om, at rumangreb ikke kunne udelukkes.

»Hvis USA vil undgå et Pearl Harbor i rummet, må den tage muligheden for et angreb mod amerikanske rumsystemer seriøst,« sagde rapporten.

 Fokus på dette blev dog fjernet, efter terrorangrebet mod New York senere samme år, hvilket blev begyndelsen på et årti hvor en meget stor del af ressourcerne blev brugt på at bekæmpe islamisk terrorisme.

Men de seneste år er Pentagon begyndt at afsætte milliarder til rumforsvar, ligesom amerikanske soldater jævnligt deltager i øvelser, der inkluderer angreb mod amerikanske satellitter.

 I sidste måned indikerede præsident Donald Trump også sin støtte til denne kurs.

»Min nye nationale strategi for rummet anerkender, at rummet er et domæne, hvor krig kan blive udkæmpet, ligesom på land, i luft og i søen,« sagde han.

»Vi har et luftvåben, vi har et rumvåben,« tilføjede præsidenten.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her