Annonce
USA

Tillerson langer ud efter Rusland i afskedssalut

Den tidligere udenrigsminister har for første gang kommenteret sin fyring.

Jeg er stolt over den tid, jeg har været med til at tjene mit land, siger Rex Tillerson. Foto: Reuters/Jonathan Ernst

San Francisco - Rex Tillerson tog ikke imod spørgsmål, da han tirsdag for første gang kommenterede på Donald Trumps fyring af ham tidligere på dagen.

Den snart tidligere amerikanske, udenrigsminister sagde heller ikke noget om, hvorfor præsidenten ville af med ham.

Men han afslørede, at han var blevet ringet op af Trump fra Air Force på vej til Californien efter, at præsidenten havde tweetet at han var blevet skiftet ud med CIA-direktør Mike Pompeo.

Tillerson brugte også tid på at takke det amerikanske folk, nationens netværk af diplomater og de dedikerede medarbejdere i udenrigsministeriet for deres arbejde, men undlod bemærkelsesværdigt at nævne Trump.

Han forsvarede samtidig sin indsats som USA's topdiplomat og fremhævede de største udenrigspolitiske udfordringer, som han mener, at USA står overfor. Særligt var han her kritisk over for Rusland.

»Meget skal stadig gøres som reaktion på den bekymrende opførsel og handling fra den russiske regering,« sagde Tillerson.

Han advarede om, at fortsætter Rusland på den nuværende kurs, vil det formentlig føre til større isolation.

JP mener: Det er en kaotisk fyring

»Det er ikke i nogens interesse,« sagde Tillerson, hvis normalt dybe og rolige Texas-stemme flere gange rystede under briefingen.

Kritikken synes særligt markant i lyset af, at Trump har været meget tilbageholdende med at kritisere Rusland.

Tillersons autoritet som udenrigsminister ophører fra midnat amerikansk tid, men den tidligere boss for oliegiganten Exxon Mobil bliver formelt i udenrigsministeriet indtil slutningen af måneden for at forberede overdragelsen til sin afløser.

Herefter vil han vende tilbage til det civile liv, sagde han og takkede for det privilegium det har været at tjene sit land.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: Det er en kaotisk fyring
Det kan ikke afvises, at Mike Pompeo kan blive en god udenrigsminister, men den kaotiske måde, som hans udnævnelse sker på, er alt andet end betryggende.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Danmarks svar på San Francisco: På toppen af alting bor borgparret fra Vejle
Ægtepar har adopteret middelalderstilen, siden de for halvandet år siden flyttede ind i Vejles nok mest specielle "borghus" med ”katakomber”, buer og hvælvinger. 
Se flere
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her