Annonce
USA

Portræt: Tillerson havde en turbulent tid med Trump

Donald Trumps fyring af udenrigsminister Rex Tillerson sætter punktum for et besværligt forhold mellem de to.

Tirsdag gik den ikke længere for Tillerson. Præsident Donald Trump meddelte på Twitter, at han er blevet afskediget. Foto: Cliff Owen/AP

Der har i mange måneder gået rygter om, at den nu tidligere amerikanske udenrigsminister Rex Tillerson var på vej ud af Det Hvide Hus.

Tirsdag gik den ikke længere for Tillerson. Præsident Donald Trump meddelte på Twitter, at han er blevet afskediget.

Dermed stopper samarbejdet mellem Tillerson og Trump, som i lange perioder bar præg af konflikt og uenigheden mellem de to.

Video: Trump udskifter udenrigsminister Tillerson med CIA-direktør

Der var ellers stor tiltro til den tidligere topchef i olieselskabet Exxon Mobil, da han sidste år indtog posten som udenrigsminister i Trumps administration.

Ligesom Trump har Tillerson en fortid som succesfuld forretningsmand.

Han startede som produktionsingeniør i Exxon i 1975 og arbejdede sig herfra til tops i virksomheden, hvor han i 2006 blev administrerende direktør.

Her sad han frem til 31. december, hvor Trump indstillede ham til posten som udenrigsminister.

I mellemtiden var han i 2015 blevet kåret til verdens 25.-mest magtfulde mand af erhvervsmagasinet Forbes.

Det lignede derfor et godt par, der bestred henholdsvis præsident- og udenrigsministerposten.

USA-kender efter Tillerson-fyring: Trump og ministeren har aldrig klikket

Tillerson har stort kendskab til Mellemøsten og kender Ruslands præsident, Vladimir Putin, gennem Exxons søgen efter olie i Rusland.

Men forholdet begyndte at gå skævt, da Tillerson og Trump i mange tilfælde havde modstridende tilgange til, hvordan USA skal gribe udenrigspolitikken an.

Det var blandt andet omkring Nordkorea, at der var uenighed om fremgangsmåden. Her lagde Tillerson an til at åbne en dialog med Nordkorea, men Trump gik offentligt mod Tillerson og sagde, at han spildte sin tid ved at forsøge at tale med den nordkoreanske ledelse.

Ligeledes ønskede Tillerson, at USA fortsat skulle være en del af klimaaftalen fra Paris, og at atomnedrustningsaftalen med Iran skulle fortsætte. Men her var Trump igen uenig i begge dele.

Fyringen af Tillerson kommer ellers samtidigt med, at Trump har åbnet op for dialog med Nordkorea og udtrykt vilje til at mødes med den nordkoreanske leder, Kim Jong-un.

Overblik: De har forladt Donald Trumps administration

Trump har ikke offentligt angivet anden grund til fyringen af Tillerson, end at de to har været uenige på flere områder.

En anonym højtstående kilde i Det Hvide Hus er i flere medier citeret for, at Trump ønskede at have et nyt hold på plads, inden han indleder forhandlingerne med Nordkorea.

Tillerson har tirsdag endnu ikke meldt ud, hvad hans næste skridt er herfra.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Aarhus Ø skal ende med et rundt 0

Den samlede økonomi for Aarhus Ø skal ende i balance, og derfor vil en justering af Lighthouse-projektet kræve andre indtægter. Det fortæller kommunens budgetchef, der her giver en status på økonomien på Aarhus Ø.

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her