Annonce
USA

Efterretningstjenester advarer mod køb af kinesiske mobiltelefoner

Advarslen gælder for mobiltelefoner af mærkerne Huawei og ZTE.

Huawei har netop overtaget amerikanske Apples position som verdens andenbedst sælgende mobiltelefon. Men amerikanerne kigger skævt til dem på grund af mistanke om spionage. Foto: Manu Fernandez/AP

Køb ikke mobiltelefoner fra de kinesiske mobilproducenter Huawei og ZTE.

Sådan lyder advarslen fra flere amerikanske efterretningstjenester, blandt andet CIA, NSA og FBI.

»Mobiltelefonerne åbner muligheden for at ændre eller stjæle oplysninger og bruge dem på en ondskabsfuld måde. Det åbner muligheden for at udføre spionage, som ikke kan opdages,« sagde FBI-direktør Chris Wray.

Tidligere på ugen var alle efterretningstjenesterne samlet i senatets efterretningskomité, hvor de blev bedt om at række hånden i vejret, hvis de ville anbefale den amerikanske befolkning at bruge de kinesiskproducerede mobiltelefoner fra Huawei eller ZTE. Ingen hænder rejste sig.  

Det skriver CNN.

FBI-direktøren udtrykte særligt stor bekymring ved at lade amerikanske oplysninger være i hænderne på mobilproducenterne, fordi de kan have tætte bånd til den kinesiske regering og dermed landets efterretningstjeneste.

Det er ikke første gang, at Huawei og ZTE kommer i amerikanernes søgelys. Allerede tilbage i 2012 udsendte kongressen en rapport, hvor man mistænkeliggjorde de to mobilproducenter.

Huawei mener, at det er "overvågning af udviklingen" og forstår ikke, hvorfor amerikanerne er så skeptiske over for deres samarbejde med dem.

»Vi opererer i 170 lande, hvor regeringen og kunderne stoler på hinanden. Vi udgør ingen større risiko for cybersikkerheden end andre leverandører,« sagde Huawei, der samtidig nægtede at have givet andre regeringer adgang til deres oplysninger.

Også det russiske antivirus-program Kaspersky er af samme årsag blevet forbudt at installere på amerikanske computere.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
USA
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Viden
Sygemeldte: Intensiv aktivering gør mere skade end gavn
Ny dansk forskning viser, at det ikke hjælper kun at skrue op for psykologtimer og genoptræning til sygemeldte - tværtimod. I stedet skal arbejdspladserne inddrages. 
Se flere
Sundhedsministeren gav mig en bredside - her kommer fakta
I JP Aarhus forleden giver sundhedsminister Ellen Trane Nørby mig en ordentlig bredside på baggrund af et indlæg, jeg har skrevet om ministerens underfinansiering af et landsdækkende psykiatrisk akutberedskab. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her