Annonce
USA

USA’s FN-ambassadør sammenligner Trumps Jerusalem-beslutning med berømt Reagan-tale

Beslutningen vil give ny ilt til fredsforhandlinger, siger Haley.

USA's FN-ambassadør, Nikke Haley. Foto: Cliff Owen/AP

SAN FRANCISCO

Da USA’s tidligere præsident Ronald Reagan for 30 år siden sagde de senere så berømte ord: »Mr. Gorbatjov, tear down this wall,« jublede vesttyskerne.

Men blandt vestlige medier blev talen på tidspunktet mere eller mindre ignoreret. Blandt Reagans embedsmænd var sætningen kontroversiel; flere syntes, at ordene, som nogle iagttagere senere har set som begyndelsen på en proces, der førte til Berlinmurens fald to år senere, var for aggressive.

Og på samme måde har USA’s nuværende præsident, Donald Trump, nu vist lederskab ved at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad og derigennem vist en ny vej frem for fredsprocessen mellem israelere og palæstinenser, mener USA’s FN-ambassadør Nikki Haley.

»Jeg vil minde om, at da Reagan holdt sin berømte tale, "Hr. Gorbatjov, riv denne mur ned," sagde alle folk omkring ham, at det var en dårlig ide. Mod er lederskab, og lederskab fører til fred,« sagde Haley onsdag i et interview med CNN.

JP mener: Et land må bestemme sin egen hovedstad, men...

Hun sagde også, at det gav mening at gøre noget nyt, fordi fredsprocessen længe har stået i stampe.

»I fortiden, når en præsident har villet gøre det (flytte ambassaden) har de altid fået at vide, at det ville skade fredsprocessen. Men i 22 år har vi ikke set en fredsproces. Måske, hvis vi gør noget anderledes, vil vi se fremskridt, og det, tror jeg, er det har præsidenten gjort. Han har vist mod og mere end det; han har signaleret opbakning til at lade fredsprocessen bevæge sig frem.«

»Dette har været på vej i 22 år,« fortsatte hun: »Hvis du går tilbage og ser på Kongressens Jerusalemlov fra 1995, så støtter begge partier op om dette. Det forener vores land. Fakta er, at Jerusalem er Israels hovedstad. Det er her, Israels højesteret, parlament og premierministerbolig er. USA har tradition for altid at placere ambassader i hovedstaden. Det er almindelig sund fornuft.«

Dette er hverken arabiske lande, europæiske ledere eller palæstinensere dog enige i, og Trumps melding har udløst uro og demonstrationer flere steder, herunder i Gaza og Tyrkiet.

Trump kaster »en atombombe« ind i konflikten - Hamas opfordrer til intifada

Selvom Jerusalem de facto fungerer som Israels hovedstad, har spørgsmålet om kontrollen af byen altid været en central del af fredsforhandlingerne; bl.a. har palæstinensere gjort krav på Østjerusalem, som udgør den gamle del af byen.

Men som Trump afviser Haley, at USA’s udmelding har betydning for dette, eller at USA med sin beslutning har valgt side.

»Hvorfor ville vi sige det, når vi skubber på fredsprocessen, så taler vi for begge sider. Når alt kommer til alt, så skal palæstinenserne og israelerne kunne leve samme med en situation, som de bliver enige om.«

»Det her har været et løfte til det amerikanske folk. Og nu har han (præsidenten) leveret. Men hvorfor skal Israel være anderledes end andre lande i verden,« siger hun og referer til, at USA har tradition for altid at placere sine ambassader i hovedstaden.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
FOTOSERIE: Blokade på Gaza
Siden 2007, da Hamas overtog Gaza, har området været under en omdiskuteret israelsk blokade. Ifølge israelerne skal blokaden forhindre Hamas i at opruste, men organisationer mener, at Israel skaber en humanitær katastrofe i området. I den forgangne uge har aktivister forsøgt at bryde blokaden fra søsiden; i mandags førte det til blodige sammenstød med israelske kommandosoldater, og ni mennesker blev dræbt. Mens indbyggerne i Gaza håber på, at blokaden snart bliver fjernet, fortsætter hverdagen.\r\n\r\n
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her