Annonce
USA

Kagemester mod bøssepar: USA’s Højesteret skal afgøre om religionsfrihed giver licens til at diskriminere

Den kristne kagemester nægtede at lave en bryllupskage til en bøssepar.

SAN FRANCISCO

To år efter at USA’s Højesteret med en skelsættende afgørelse fastslog, at par af samme køn har ret til at gifte sig, tager domstolen tirsdag hul på en sag, der kan trække ligeså lange spor.

Sagens ingredienser er en kagebager, en bryllupskage og et bøssepar.

Domstolen skal afgøre, hvorvidt kagemesteren havde ret til at nægte at bage en kage til bøsseparret, alene fordi homoseksuelle ægteskaber går hans religiøse overbevisning imod.

Afgørelsen vil fastslå, om den forfatningssikrede ret til religions- og ytringsfrihed er lig med en licens til at diskriminere folk, selvom forskelsbehandling som følge af handicap, race, ægteskabelig status, seksuel orientering eller andet er forbudt efter Colorados servicelov.

Og sagens vigtighed understreges af, at der er folk, som siden fredag har camperet på fortovet foran højesteretsbygningen i Washington for at være sikker på at få en plads i galleriet og kunne høre de mundtlige argumenter for og imod.

Jack Phillips fra Masterpiece Cakeshop ønskede ikke at bage en bryllupskage til Charlie Craig og David Mullins, fordi ægteskaber imellem homoseksuelle går imod hans religiøse overbevisning. Nu skal USA's Højesteret afgøre, om hans forfatningssikrede ytringsfrihed eller religionsfrihed gav ham ret til at diskriminere. Foto: wikicommons

Det hele begyndte for fem år siden, da ejeren af Masterpiece Cakeshop, Jake Phillips, fra Colorado nægtede overhovedet at diskutere at lave en bryllupskage til Charlie Craig og David Mullins, fra Denver. Bagerens afvisning af parret, skyldtes altså ikke, at de bad ham om at skrive en velsignelse af homobryllupper på kagen.

Selvom Højesteret i 2015 fastslog, at homoseksuelle har ret til at gifte sig, er udfaldet langt fra givet.

Ifølge Washington Post er der to parallelle trends, som har udviklet sig parallelt i en ideologisk splittet højesteret.

På den ene side har domstolen konsekvens beskyttet og opretholdt rettigheder for homoseksuelle.

På den anden side har den været meget beskyttende over for den forfatningssikrede religionsfrihed og i den forbindelse beskyttet mod, at skiftende regeringer ikke udhulede denne frihed. I et eksempel fastslog domstolen i 2014 f.eks., at virksomheder ejet af en person, som af religiøse årsager er imod abort, ikke har pligt til at leve op til en vedtagelse fra den tidligere regering under Barack Obama om, at kvindelige ansattes sygesikring inkluderer støtte til præventionsmidler.

Fire konservative dommere ventes på forhånd at støtte bageren, og fire dommeren ventes at støtte det homoseksuelle par.

Afgørelsen vil formentlig afhænge af dommeren Anthony Kennedy, som tidligere har markeret sig ved både at støtte homoseksuelles rettigheder såvel som været en fremtrædende beskytter af rettigheder under forfatningen.

Højesteretsdommer Anthony Kennedy, 81, ventes at blive tungen på vægtskålen. Foto: Manuel Balce Ceneta

Bageren Jake Phillips og hans advokater har forsøgt at få sagen til at handle både om religionsfrihed og ytringsfrihed.

I et interview med Washington Post, før sagen nåede Højesteret, sagde Phillips, at han ikke havde noget imod Craig og Mullen, og at han ville have solgt dem en hvilken som helst anden kage bortset fra en bryllupskage.

Phillips sælger således heller ikke sjofle kager eller Halloween-kager, men hans advokater har ikke desto mindre lagt mere vægt på, at Phillip er en kunstner med ytringsfrihed, som Colorados antidiskriminationslove nu forsøger at tage fra ham ved at tvinge ham til at lave kunst, der er imod alt, som han står for.

Dette er en linje, som også er blevet støttet af Trump-regeringen.

»At tvinge Phillips til at skabe et udtryk og derigennem deltage i en ceremoni, som gør vold om hans religiøse overbevisning, invaderer hans forfatningssikrede ret,« har Trump-regeringen udtalt til domstolen.

Det Hvide Hus hjælper dømt homofobisk bager i Højesteret

Set fra Craig og Mullins side ser sagen noget anderledes ud.

De gik ind til bageren i højt humør og forlod butikken »krænket og ydmyget,« har Mullins udtalt.

At de let kunne have fundet en anden bager, er set med deres øjne ikke pointen. Ideen om, at de kan blive nægtet adgang til restauranter, blive forvist fra blomsterbutikker eller fra fotografer har fyldt dem med gru og fået dem til at overveje, om de skal fortælle, at de er ægtefolk.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
USA
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her