Annonce
USA

Demokraterne er stærkt utilfredse med Trumps nye skattereform

Selv om ingen af Senatets demokrater støttede den nye reform, var det ikke nok til at forhindre den.

Demokratiske Bernie Sanders er blandt de senatorer, der er stærkt utilfredse med USA' nye skattereform. Foto: J. Scott Applewhite/AP

Det var både en personlig og politisk sejr for USA's præsident, Donald Trump, da det amerikanske Senat fredag nat vedtog en ny historisk skattereform.

Ikke alle er dog lige begejstrede for det, der omtales som den største reform på skatteområdet i USA igennem tre årtier.

Ingen af de demokratiske medlemmer af Senatet stemte for lovforslaget, der blev vedtaget med 51 stemmer for og 49 imod. Blandt kritikerne er bl.a. den demokratiske senator Bernie Sanders, der mener, at historikere vil se tilbage på afstemningen og konkludere, at det er et af de største »røverier« i USA's historie.

»Den føderale statskasse bliver plyndret i aften,« råbte han ifølge nyhedsbureauet AFP efter afstemningen.

Politisk sejr for Trump: Historisk skattereform vedtaget

Reformen giver hovedsageligt skattelettelser til selskaber og højere indkomstpersoner, lige som den vil medføre en markant stigning i den nationale gæld. Ifølge republikanerne vil reformen styrke den amerikanske økonomi på længere sigt.

Den falder dog ikke i god jord hos Senatets demokratiske leder, Chuck Schumer.

»Republikanerne har formået at tage en dårlig lov og gøre den værre,« sagde han ifølge Reuters og tilføjede:

»Under mørkets dække og i al hastværk vil en byge af sidste minuts-ændringer proppe endnu flere penge i lommerne på de rige og de største virksomheder.«

Demokraterne kritiserer bl.a. reformen for at være for dyr, lige som de hævder, at den kun tilgodeser de rige. Samtidig frygter de, at den i sidste ende kan påvirke sygesikringstiltag som Medicare, som blev vedtaget under præsident Barack Obama.

Demokraterne advarer desuden om, at lovforslaget, der tæller flere end 400 sider, er dårligt udformet pga. den korte behandlingstid, og at reformen derfor kan og vil blive udnyttet af advokater og revisorer.

Seks republikanske senatorer, der fredag var usikre på, hvorvidt de ville stemme for lovforslaget, fik angiveligt deres ønskede ændringer tilføjet, og endte derfor med at stemme til fordel for reformen.

Senator Bob Corker var den eneste republikaner, der stemte imod lovforslaget. Han har tidligere udtalt, at han havde intentioner om at stemme imod enhver lov, der ville forværre regeringens gæld.

»Jeg er ikke i stand til at afsætte mine skattemæssige bekymringer og stemme for en lovgivning, der (...) kunne øge gældsbyrden for kommende generationer,« udtalte han ifølge Reuters.

Donald Trump så anderledes positivt på nattens udfald i Senatet. Kort efter vedtagelsen skrev han på Twitter, at man nu »er et skridt nærmere at give enorme skattelettelser til arbejderfamilier på tværs af Amerika«.

Han tilføjede samtidig, at han ser frem til at underskrive den endelige reform »før jul«.

 

Reformen skal nu stemmes overens med en lignende reformpakke vedtaget i Repræsentanternes Hus, og inden den endeligt træder i kraft, skal den derefter godkendes i begge Kongressens kamre igen, før den skal underskrives af præsidenten.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her