USA

Efter 12 dage i Asien: Trump returnerer til en eskalerende Rusland-krise

Nye afsløringer fasholder Rusland-undersøgelse øverst på præsidentens agenda.

Foto: Andrew Harnik

SAN FRANCISCO

Præsident Donald Trump vendte tirsdag tilbage til USA efter en 12 dage lang rundrejse i Asien.

Ifølge journalister om bord på Air Force One var Trump i godt humør og fortalte, at »jeg har fået mange, nye gode venner.«

Men det gode humør kan overskrifterne i amerikanske aviser måske snart ødelægge. Mens præsidenten har været væk, er den linde strøm af nye afsløringer om mulige links mellem Trumps præsidentkampagne og Moskvas forsøg på at påvirke det amerikanske præsidentvalg fortsat med at pible frem. Og endnu en gang er Trumps ældste søn, Donald Trump Jr. i centrum.

Magasinet The Atlantic afslørede mandag, at Trump Jr., i de sidste uger frem til præsidentvalget kommunikerede direkte med hjemmesiden WikiLeaks, herunder om de tusinder af emails, som var blevet stjålet fra USA's Demokrater af hackere med relationer til Rusland og lækket via WikiLeaks.

I sidste uge afslørede New York Times, at Trumps taleskriver, Stephen Miller, var en af de personer, som den unge, udenrigspolitiske rådgiver i Trumpkampagnen, George Papadopoulos, jævnligt var i kontakt med, mens han i foråret 2016 var i kontakt med russere og via disse kontakter blev fortalt, at Rusland havde tusinder af emails med”snavs” på Trumps modkandidat, Hillary Clinton. Dette var vel at mærke måneder før, at det kom frem, at Demokraterne var blev hacket.

I ugen før dette erkendte Carter Page, en anden tidligere udenrigspolitisk rådgiver til Trumps kampagne, over for efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, at han havde private samtaler med en russisk viceminister under et besøg i Moskva i juli 2016. Page, som tidligere har nægtet, at han mødtes med Kreml-repræsentanter, fortalte også, at han på forhånd informerede mindst fire andre i Trumpkampagnen om sin rejse og bagefter briefede om, at Moskva havde »stærk støtte« til Trump.

Tirsdag blev justitsminister Jeff Sessions også afhørt igen i Kongressen og måtte endnu en gang korrigere tidligere høringssvar, da han måtte erkende, at han på et møde i marts i Trumpkampagnen blev informeret af Papadopoulos om hans arbejde, herunder for at arrangere et møde mellem Trump og Ruslands præsident Vladimir Putin, hvilket Sessions rådgav imod.

Sessions nægtede, at han har løjet og forklarede, at han ikke huskede det, før han blev mindet om det.

Af de seneste afsløringer, er det dog kontakten mellem Trump Jr. og hjemmesiden WikiLeaks, der promoverer sig selv som fortaler for mere gennemsigtighed, som kommer tættest på præsidenten.

De direkte beskeder via Twitter er tidligere blevet overgivet til den særligt undersøger, Robert Mueller, som kulegraver mulige forbindelser mellem Trumps præsidentkampagne og Rusland.

Dette er imidlertid anden gang, at Trump Jr. er blevet afsløret i at kommunikere med personer med tråde til russiske regeringsrepræsentanter, som forsøgte at underminere Clinton. Det vil uden tvivl øge presset på Trump Jr. for at stille op til en offentlig høring i Kongressen for at forklare sig. Det sætter også spotlys på, at Trump flere gange under præsidentkampagnen selv fremhævede WikiLeaks og roste hjemmesiden for dets arbejde.

Trump Jr. erkender: ønskede info fra Rusland, der kunne skade Clinton

Præsidentens søn nedtonede selv betydningen af udvekslingen og valgte selv at lægge samtalekæden ud på Twitter.

»Her er hele kæden af beskeder med Wikileaks, som en person fra kongresudvalget selektivt har valgt at lække. Hvor ironisk,« tweetede han.

En tidligere CIA-chef, Michael Hayden, siger til CNN, at han tidligere havde afskrevet mange af historierne om kontakter til Rusland som mangel på erfaring og naivitet.

»Men jeg må sige, at med de fortsatte afsløringer, begynder jeg at spørge mig selv: Var der nogen sans for, hvad der var behørigt? Var der nogen sans for moral? Var der nogen grænser, som denne kampagne ikke ville krydse. Det tager vejret fra mig, og jeg er nødt til at ryste på hovedet.«

Trump Jr.’s advokat, Alan Futerfas, har i en meddelelse afvist, at der var noget upassende i udvekslingen med WikiLeaks.

»Vi har ingen bekymring over disse dokumenter og ethvert spørgsmål kan besvares med lethed i et passende forum,« sagde han.

USA's efterretningsmyndigheder vurderede i en rapport i januar, at russiske efterretningsmyndigheder bevidst valgte at lække de stjålne emails fra USA's Demokrater via WikiLeaks. Lederen Julian Assange (billedet) har links til Moskva, bl.a. via en program, som han har været vært for på den statskontrollerede russiske tv-station, RT. Foto: Frank Augstein/AP

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Campingtendenser 2018: Vi skal lære at sige glamping
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her