USA

Trump fornærmer folk på afstand - men lovpriser dem ansigt til ansigt

USA's præsident ændrer retorik, når han møder folk.

Under præsidentvalget beskyldte Trump Kina for at voldtage USA økonomisk. Under sit besøg i Beijing roste Trump det kinesiske styre for at udnytte de muligheder, som tidligere amerikanske ledere har givet Kina. Foto: AP

SAN FRANCISCO

Donald Trump har flere gange under sin Asien-rundrejse vakt opsigt. Ikke med sin sædvanlige barske tone. Men nærmere, fordi han flere gange tonede retorikken betragteligt ned i forhold til tidligere.

I september tweetede Trump f.eks., at »Sydkorea er ved at finde ud af, som jeg fortalte dem, at pacificering over for Nordkorea ikke vil virke.«

Da han i sidste uge stod ved siden af Sydkoreas leder Moon Jae, der er en fortaler for en mindre konfronterende tilgang, var Trumps høgeagtige tone nedtonet med tre oktaver.

»Det giver mening for Nordkorea at komme til forhandlingsbordet og få en god aftale til fordel for det nordkoreanske folk og verden,« sagde han bl.a. i en tale fra Seoul.

Under præsidentkampagnen truede Trump med at trække amerikanske tropper væk fra den koreanske halvø, fordi Sydkorea ikke betaler USA nok. I sidste uge bekræftede han i venskabelige vendinger USA's støtte til Sydkoreas forsvar.

Mønstret gentog sig i Kina.

Under kampagnen var Kina den næststørste prygelknabe efter demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton. Trump beskyldte Kina for at »flå« USA økonomisk og sagde, at »vi kan ikke tillade Kina at fortsætte med at voldtage vort land.«

Under sig besøg fastslog Trump imidlertid, at han slet ikke bebrejder Kina noget. Faktisk skulle kinesiske ledere have ros for at have sat deres land først og udnyttet de muligheder, der er blevet serveret for dem. Skylden for alle problemer, sagde Trump, lå ved hans forgængere i Det Hvide Hus, som via indgåede handelsaftaler har tilladt Kina at opbygge store overskud i samhandlen med USA.

AP kaldte det i en artikel en opsigtsvækkende toneændring, som dog ændrede sig, ligeså hurtigt som Trump havde forladt Beijing.

Medredaktør for magasinet The Atlantic, Peter Brinart, siger, at mønstret efter et år er blevet forudsigeligt.

»Trump fornærmer folk på afstand, men priser dem i egen person. Han forlanger, at de ændrer deres adfærd, men glemmer så disse krav, når de er i rummet. Han har nu gjort dette konsekvent i et år,« skriver han.

Brinart fremhæver, at dette ikke bare gælder under udlandsrejser, men også overfor bestemte vælgergrupper i USA.

Ved rallyer med hovedsagelig hvide vælgere, har Trump f.eks. beskyldt bevægelsen ”Black Lives Matters” for at tilskynde folk til at angribe politiet og antydet, at sorte amerikanere med større sandsynlighed vil deltage i valgsvindel.

I en tale i en kirke i Detroit, hvor tilhørerne var primært sorte, fremførte han imidlertid, at ”sorte kirker” er USA’s samvittighed og priste dem for at hæve den amerikanske moral, fremgår det af en artikel fra Washington Post.

Trump afslørede denne allerede under præsidentvalget.

Et andet yndlingsemne for Trump var den gang mexicanske migranter, som han kaldte voldtægtsforbrydere og lovede at smide dem ud.

Da han før valget besøgte Mexicos præsident Enrique Pena Nieto i Mexico City var det dog ikke den frembusende præsidentkandidat, som pressen mødte, men en overraskende kandidat, som blev nu blev beskrevet som »ydmyg« og »konsensussøgende.«

Trump tog dog hurtigt sin gamle frakke på, da han var fløjet tilbage til USA til en rally i Arizona, hvor han lovede, at deportere alle ulovlige migranter i USA.

Ifølge Brinart er der ikke usædvanligt for politikere at rette tonen til afhængig af, hvem deres publikum er, men i Trumps tilfælde er det ekstremt. Brinart tilskriver dette Trumps store fokus på sit eget image og kærlighed for smiger.

Trump har dog også selv sagt, at uforudsigelighed er en af hans største styrker.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her