USA

Trump er vred på WTO og vil stoppe handelsmisbrug af USA

Andre lande udnytter USA på handelsområdet, og det skal slutte nu, siger den amerikanske præsident.

"Vi kan ikke længere acceptere dette vedvarende handelsmisbrug, og vi vil ikke acceptere det," siger præsidenten på mødet i Vietnam. Foto: Andrew Harnik/AP

USA kommer i første række på handelsområdet, understreger den amerikanske præsident på et topmøde i samarbejdsorganisationen for lande ved Stillehavet og i Asien (Apec).

Donald Trump vil ikke længere tillade, at "andre lande udnytter USA".

- Vi kan ikke længere acceptere dette vedvarende handelsmisbrug, og vi vil ikke acceptere det, siger præsidenten på mødet i Vietnam.

Handelsaftaler skal være rodfæstet i principper for retfærdighed og gensidighed, mener præsidenten. Han tilføjer, at det modsatte har været tilfældet i lang tid.

Ifølge Trump har USA sænket handelsbarriererne, mens andre lande ikke på samme måde har givet amerikanerne adgang til deres markeder.

- For at sige det lige ud: Vi har ikke fået en rimelig behandling i Verdenshandelsorganisationen (WTO).

USA's præsident har kritiseret de brede handelsaftaler, som er indgået under hans forgængere. Han ønsker at erstatte dem med bilaterale aftaler.

Trump fortæller også, at han "åbent og direkte" med Kinas præsident, Xi Jinping, har drøftet Kinas "urimelige handelsmetoder".

Trump afviser møde med Putin ved asiatisk topmøde

Kinas handelsoverskud på 223 milliarder dollar i årets første 10 måneder er helt uacceptabelt, siger USA's præsident.

Men Trump og Xi er langtfra enige. Xi er modsat Trump tilhænger af brede handelsaftaler.

Kort efter Trumps optræden gik Xi på talerstolen i Vietnam med en besked om, at alle lande må slås for økonomisk åbenhed, ellers risikerer de at blive fortabt.

Kina støtter et internationalt handelsregime, og Xi ønsker en frihandelszone for hele Apec i Stillehavet og Asien.

Vælger man enegang, kommer man til at halte efter, lyder budskabet fra den kinesiske leder.

/ritzau/AP
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Ny computer: Sådan sletter du de unødvendige programmer
De fleste nye computere er fyldt med præinstallerede programmer, som bare bør slettes. To it-eksperter guider her til, hvordan du gør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her