USA

Topmøde i Vietnam: Alle øjne er rettet mod Trump og Putin

De to præsidenter ventes fredag at mødes i marginen af et Apec-topmøde i Vietnam.

Trump mødte også Putin i marginen af et G20-møde i juli i Tyskland. Siden er forholdet mellem Washington og Moskva blevet køligere. Foto: Evan Vucci/AP

SAN FRANCISCO

Præsident Donald Trump har de seneste dage under sin rundrejse i Asien mødtes med ledere fra både Japan, Sydkorea og Kina.

Men intet møde vil formentlig få mere opmærksomhed, end når Trump fredag ventes at mødes med Ruslands præsident Vladimir Putin.

Mødet i marginen af et topmøde i Vietnam i Asiens og stillehavsregionens økonomiske samarbejdsorganisation, Apec, har længe været i støbeskeen og kommer til trods for voksende beviser for Ruslands forsøg at påvirke det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Trump ønsker, at Rusland skal gøre mere for at lægge pres på Nordkorea for at opgive dets atomvåben- og missilprogram.

»Putin er meget vigtig, fordi de (russerne) kan hjælpe os med Nordkorea. De kan hjælpe os med Syrien. Vi er nødt til at tale om Ukraine,« sagde præsidenten før han indledte sin maratonrundrejse i Asien fredag for en uge siden.

Mødet er endnu ikke formelt bekræftet, men rådgivere på begge sider har indikeret, at det er på plads.

»Lige nu taler vi om tidspunktet,« sagde Jury Ushakov, Putins udenrigspolitiske rådgiver, torsdag ifølge det russiske nyhedsbureau, Tass.

Han tilføjede, at der ikke på forhånd er nogen aftaler om agendaen.

De to ledere har mødtes en gang tidligere tilbage i juli i marginen af et G20-møde i Hamborg. Dengang forsikrede Putin Trump om, at Rusland ikke havde blandet sig i USA's præsidentvalg, men Det Hvide Hus afviste bagefter, at Trump havde taget den russiske leder på ordet.

Siden da er forholdet mellem Washington og Moskva dog ikke blevet bedre.

Trump har modvilligt underskrevet et krav fra Kongressen om nye sanktioner mod Rusland, hvilket fik Rusland til at beordre USA til at reducere antallet af diplomater i Rusland til det halve og USA til at give igen med samme mønt.

Diplomatisk skyttekrig: Rusland udviste amerikanske diplomater; nu kræver USA russisk konsulat lukket ned

I lyset af den fortsatte Rusland-undersøgelse af mulige forbindelser mellem hans præsidentkampagne og Rusland vil Trump også være under pres for ikke at virke alt for imødekommende over for Putin, som Trump dog hidtil altid har været modvillig til at kritisere.

Når det er sagt, så er det faktisk en god ide for Trump at mødes med Putin, siger politiske iagttagere.

»Trump bør mødes med Putin. Det er det, man har multinationale møder til,« tweetede Michael McFaul, en tidligere amerikansk ambassadør i Moskva og markant kritiker af Trumps Ruslandlinje.

Ifølge nyhedssitet BuzzFeed tvivler Trump-regeringens egne Ruslandsesperter dog på, at der vil komme noget ud af mødet.

Særligt ikke i forhold til Syrien, hvor USA og Rusland støtter hver sin side i konflikten.

»Der er folk internt i regeringen, som ikke ser værdien af et møde med Putin,« siger John Herbst, en Rusland-ekspert til sitet fra The Atlantic Council.

»Men præsidentens rådgivere kender hans ønsker og ved, at det må de tage hensyn til.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her