USA

Derfor kan en Trump-sejr i tirsdagens Virginia-valg, udløse borgerkrig blandt Demokraterne

Valg i Virginia og New Jersey bliver set som vælgerbarometer for Trumps første år som præsident. Men der står mere på spil for Demokraterne.

Tidligere præsident Barack Obama ved en rally for den demokratiske guvernørkandidat Ralph Northam (tv.). Hvis Demokraterne ikke vinder staten, vil det udløse slagsmål i partiet om retningen. Foto: Steve Helber

San Francisco

Vælgere i Virginia og New Jersey vælger tirsdag ny guvernør i et opgør, som bliver set som en vælgerbarometer for præsident Donald Trumps første år, siden Trump overraskende vandt præsidentvalget.

Men mens resultatet er vigtigt for Trump og republikanerne, står der endnu mere på spil for Demokraterne.

Særlig i Virginia, som den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton i november sidste år vandt foran Trump med fem procentpoint, ligesom Barack Obama vandt her i ved præsidentvalget i 2012 og 2008.

Med andre ord burde Demokraterne stå godt her. Så hvis partiets kandidat, en tidligere børnelæge og i dag viceguvernør Ralph Northam, ikke klarer det, vil det øge nervøsiteten omkring midtvejsvalget til Kongressen næste år og puste til et internt opgør i partiet om retningen, som har boblet under overfladen lige siden det tabte præsidentvalg.

Dette skal også ses i forhold til, at Donald Trump nu har de laveste popularitetstal for nogen præsident på dette tidspunkt, siden den slags målinger begyndte at blive lavet, hvilket burde give ekstra momentum for en demokratisk sejr. Virginia er også domineret af veluddannede vælgere med huse i forstæderne, som typisk stemmer demokratisk.

»Så hvis demokraterne ikke vinder, vil borgerkrigen internt i Det Demokratiske Parti, springe ud i lys lue,« forudser Maeve Reston, en politisk reporter, til CNN:

»Northam er en moderat Clinton-stil-kandidat, som mange Bernie Sanders-støtter (Clintons konkurrent i opgøret om at blive partiets præsidentkandidat) ikke er tilfredse med, men hidtil er sammenstød mellem de to fraktioner blevet holdt under overfladen.«

Analysen deles af radiostationen NPR.

»Hvis Demokraterne ikke vinder her, så skal I bare se interne kampe og gensidige bebrejdelser,« konkluderede stationens politiske program.

Demokraterne er nervøse. Målingerne spår næsten dødt løb mellem Northam og republikanernes kandidat, Ed Gillespie. Northam har et lille forspring, men den kan hurtigt blive tabt, hvis mange unge og minoriteter, som støttede Bernie Sanders, bliver hjemme.

Resultatet er dog heller ikke helt uden konsekvenser for republikanerne.

Partiets kandidat, Ed Gillespie, har markeret sig selv som anti-Trump, men har ført en kampagne med samme populistiske budskaber som Trump under præsidentvalget. Bl.a. har han kørt hårdt frem på, at en illegal migrant har slået en person ihjel og har i tv-reklamer givet demokraternes kandidat, Ralph Northam, skylden.

Republikanernes guvernørkandidat Ed Gillespie (th.) ved et valgrally.

Hvis det lykkes ham at vinde, kan det danne skole for republikanere andre steder i midtvejsvalget og skubbe partiet endnu længere mod højre.

»Ed Gillespie har på den måde klart forsøgt at appellere til Trump-vælgere,« siger Maeve Reston og kalder guvernørvalget en vejrhane, der vil få afgørende indflydelse på strategierne i begge partier for midtvejsvalget næste år.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Ny computer: Sådan sletter du de unødvendige programmer
De fleste nye computere er fyldt med præinstallerede programmer, som bare bør slettes. To it-eksperter guider her til, hvordan du gør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her