USA

Udfordrer Trump retsstatens uafhængighed? Præsidenten kræver retslig undersøgelse af Clinton

Trump vil ikke udelukke en fyring af sin justitsminister, hvis han ikke indleder undersøgelse af Clinton. Tidligere CIA-ansat laver parallel til Putinmetoder.

Foto: Carolyn Kaster/AP

SAN FRANCISCO

Kritikere har langet hårdt ud efter USA’s præsident Donald Trump for at underminere den retslige uafhængighed, efter at han med gentagne udtalelser lagde pres på det amerikanske justitsministerium og FBI for at indlede en undersøgelse af hans politiske modstander fra præsidentvalget, Hillary Clinton.

I en stribe tweets fredag skrev Trump, at »alle spørger, hvorfor justitsministeriet og FBI ikke ser nærmere på alt det uhæderlige omkring uhæderlige Hillary og Demokraterne.«

»Folk er vrede,« fortsatte han: »På et tidspunkt må justitsministeriet og FBI gør det rigtige. Det amerikanske folk fortjener det.«

I sine kommentarer, inden han satte af sted på en næsten to uger lang rundrejse til bl.a. Hawaii, Kina og Sydkorea, ville han heller ikke udelukke, at han ville fyre sin justitsminister Jeff Sessions, hvis denne ikke iværksætter en sådan undersøgelse.

»Det ved jeg ikke,« svarede Trump direkte adspurgt:

»Jeg er ikke involveret i justitsministeriets arbejde. Jeg ønsker at lade det styre sig selv. Men ærligt talt. Det burde se på Demokraterne, på Podesta og alt det uærlige, der foregår. De burde se på en masse. Og mange mennesker er skuffede over justitsministeriet, herunder mig,« sagde han - bl.a. i en henvisning til et berygtet dossier om Trumps forbindelser til Rusland, som Demokraterne har vist sig at have finansieret.

I et radiointerview aftenen forinden på ”The Larry O’Conner Show” kom præsidenten ellers selv ind på, at dette ikke var hans område.

»Det sørgeligste er, at fordi jeg er USA’s præsident, er det meningen, at jeg ikke skal blande mig i justitsministeriets arbejde. Det er ikke meningen, at jeg skal blande mig i FBI’s arbejde. Det er ikke meningen, at jeg skal gøre de ting, som jeg ville elske at gøre. Og det er jeg meget frustreret over,« sagde præsidenten og fortsatte så:

»Jeg ser på, hvad der sker i justitsministeriet. Hvorfor går de ikke efter Hillary Clinton med hendes e-mails og dossier. For mig er det meget nedslående. Lad mig være ærlig. Jeg er meget utilfreds med, at justitsministeriet ikke gør det. Men måske sker det. Som præsident er det ikke meningen, at jeg skal involvere mig. Men forhåbentlig gør de noget, og på et tidspunkt kan vi få det hele ud.«

Kravene fra præsidenten kommer efter en uge, hvor han oven på terrorangrebet i New York har kaldt det amerikanske retssystem en »joke.«

Fredag sagde han også, at en afgørelse fra en militærdomstol var en »total skændsel,« fordi den ikke idømte yderligere fængsel til soldaten Bowe Bergdahl, der deserterede i Afghanistan og efterfølgende tilbragte fem år som Taliban-fange. Trump har selv tidligere kaldt ham en »forræder,« der burde »henrettes.«

Summen af meldinger fra præsidenten udløste fredag stærke reaktioner fra en række forskellige sider.

Den republikanske senator Bob Corker, der ikke genopstiller til midtvejsvalgene næste år og på det seneste har markeret sig som en fremtrædende Trump-kritiker, langede i en meddelelse ud efter præsidenten for at presse retssystemet »til at rejse sager mod hans modstandere.«

»Ikke bare underminerer det vores retssystem, Det eroderer også det amerikanske folks tiltro til vores institutioner,« sagde han.

Philip Mudd, en tidligere antiterror-agent i CIA, kritiserede på CNN præsidenten for at ignorere den normale procedure, hvor det er beviser, der afgør, om der skal rejses sager.

»Når (Ruslands præsident Vladimir) Putin bruger sin magt til at gå efter politiske modstandere på den måde, sanktionerer vi Rusland. Når Trump gør det, siger vi, at det går over stregen. Jeg tror ikke, at det amerikanske folk forstår, hvor voldsomme de her udtalelser er fra præsidenten.«

Også Matt Axelrod, tidligere vicerigsadvokat under præsident Barack Obama, kaldte det til Washington Post »meget bekymrende og en chokerende fravigelse fra den måde, som tingene normalt gøres under både demokratiske og republikanske regeringer.

Han vurderede, at udbruddene fra præsidenten er et udtryk for, at Rusland-undersøgelserne i denne uge har sat ham under pres.

»Trump har haft en dårlig uge. Han forsøger at flytte fokus.«

En tidligere kollega, forhenværende rigsadvokat William Barr under George Bush, forsvarede dog Trump og sagde, at det ikke automatisk er upassende for en præsident at opfordre til strafferetslige undersøgelser.

»Jeg mener ikke, at alt det der med at smide (Clinton) i fængsel og drage forhastede konklusioner om, at hun skal tiltales er passende,« sagde han til Washington Post – til dels en henvisning til, at Trump under præsidentvalget turnede rundt med et krav om, at Clinton skulle sættes bag lås og slå.

»Men jeg er enig i, at der er ting, som bør undersøges, som ikke er blevet det,« lød det fra Barr.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her