Terrorekspert: Det forhøjer trusselsbilledet, at Danmark nævnes i gidselvideo
Muhammed-krisen og Danmark er på ingen måde glemt, siger terrorekspert Magnus Ranstorp.
Den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat (IS) offentliggjorde tirsdag en ny video med det britiske gidsel John Cantlie.
I videoen, som er den anden med journalisten, nævner han bl.a. Danmark som et af de lande, der i en omfattende koalition forsøger at bekæmpe IS.
"Alle ser ud til at involvere sig. Danmark og Frankrig har sendt fly. Storbritannien bevæbner kurderne, og Iran sender soldater," lyder det ifølge Ritzau i videoen.
Mandag cirkulerede en formodet tale af Islamisk Stats talsmand Abu Mohammad al-Adnani på nettet. Her reagerede talsmanden på de angreb, som er blevet udført mod IS i Irak, samt dannelsen af en amerikansk ledet koalition, med bl.a. Danmark og 39 andre lande, som agter at bekæmpe IS.
"Hvis I kan dræbe en vantro amerikaner eller europæer - især de hånlige og beskidte franskmænd - eller en australier eller en canadier eller enhver anden vantro fra de krigsførende vantro, inklusiv statsborgere fra de lande, som gik med i en koalition mod Islamisk Stat, så dræb ham på enhver mulig måde. Spørg ikke nogen til råds og søg ikke nogens dom. Dræb den vantro, uanset om han er civil eller fra militæret," lød det.
Og mens Danmark altså ikke specifikt blev nævnt i talen, så skete det i stedet i gidselvideoen.
"Det har stor betydning. At blive nævnt i en sådan video betyder, at trusselsbilledet bliver forhøjet, og at man bliver opmærksom på landet. Det er ikke tilfældigt, men velkalkuleret, og Danmark er på ingen måde glemt for Muhammed-krisen. Derfor er Danmark mere udsat end måske andre lande," siger Magnus Ranstorp, der er forskningschef ved Det Svenske Forsvarsakademi.
Om et land bliver nævnt i gidselvideoer eller taler gør ikke den store forskel.
"Man er involveret uanset hvad. Gidselvideoen er ingen indikation på, hvor de vil slå til, eller om de vi gøre det. Det er også en del af skræmmepropagandaen. De retter budskabet mod almindelige sympatisører, og man ved aldrig, hvordan de reagerer," siger Ranstorp.
Mandag understregede den franske indenrigsminister Bernard Cazeneuve, at "Frankrig er ikke bange" efter den trussel mod landets borgere, som blev frembragt i talen af Abu Mohammad al-Adnani.
Få dage forinden havde landet udført sit første luftangreb mod IS i Irak. Og tirsdag kunne de franske myndigheder bekræfte, at jihadister i Algeriet, som har forbindelser til IS, havde bortført en 55-årig fransk mand, angiveligt mens han var ude at vandre i bjergene.
I en video annoncerer gruppen Jund al-Khilifa, at den agter at dræbe ham inden for 24 timer, hvis ikke Frankrig stopper sine luftangreb i Irak.