Annonce

Historien om den arabisk-israelske konflikt


I 1947 vedtog FN en deling af det geografiske område Palæstina mellem jøder og arabere. Årsagen var, at man efter Anden Verdenskrig med jødeforfølgelser og holocaust ønskede, at jøderne skulle have deres egen stat.

14. maj 1948 blev republikken Israel proklameret. De arabiske nabostater nægtede at anerkende staten, og proklamationen udløste Uafhængighedskrigen mellem Israel og Transjordanien (Jordan), Egypten, Syrien, Libanon og Irak, hvorunder Israel erobrede et endnu større areal. Det blev indledningen til den arabisk-israelske konflikt.

Konflikten i dag i Mellemøsten mellem Israel og palæstinenserne handler om palæstinensernes ret til en selvstændig stat inden for det område, der i dag er staten Israel. Araberne kalder fortsat landet Palæstina.

Mellemøsten

Tidslinje: Israel og Palæstina

Historien om den arabisk-israelske konflikt, der igen er blusset op i 2014 i Gaza-striben.

Følg
Jyllands-Posten
FOTOSERIE: Blokade på Gaza
Siden 2007, da Hamas overtog Gaza, har området været under en omdiskuteret israelsk blokade. Ifølge israelerne skal blokaden forhindre Hamas i at opruste, men organisationer mener, at Israel skaber en humanitær katastrofe i området. I den forgangne uge har aktivister forsøgt at bryde blokaden fra søsiden; i mandags førte det til blodige sammenstød med israelske kommandosoldater, og ni mennesker blev dræbt. Mens indbyggerne i Gaza håber på, at blokaden snart bliver fjernet, fortsætter hverdagen.\r\n\r\n
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her