Ekspert: Kidnapning kan ændre Gazakrigen

På baggrund af den seneste kidnapningssag, hvor en 23-årig israelsk soldat er taget til fange, vil vi se en mere optrappet konflikt i Gaza, mener en ekspert.

Artiklens øverste billede
Hamas' kidnapning af en ung israelsk soldat kan føre til en optrapning i konflikten i Gaza, vurderer ekspert.

Hadar Goldin.

Navnet på den 23-årige løjtnant, som Hamas menes at have kidnappet i går morges, klinger allerede velkendt i hjemlandet Israel samt omverdenen.

For hvis den unge, israelske soldat stadig er i live og sidder fanget et sted i Gaza, er han formentlig palæstinensernes vigtigste forhandlingskort i den væbnede konflikt mellem Israel og Hamas, der i denne omgang har stået på siden den 8. juli.

"I Israel går man rigtig meget op i hver eneste soldats liv, og man er derfor villig til at strække sig langt for at få en kidnappet israeler tilbage," siger Israel-ekspert David Jano, der er cand.mag. i mellemøststudier fra Syddansk Universitet til Jyllands-Posten.

Gamechanger for konflikten

Den israelske soldat Hadar Goldin blev angiveligt kidnappet af en Hamas-styrke fredag formiddag.

"Tilfangetagelsen af Hadar Goldin er en gamechanger i den her konflikt, og jeg tror, at vi nu vil se et endnu større militært pres fra Israels side," siger David Jano.

Derfor var gårsdagens våbenhvile, der knap var startet, da Goldin blev kidnappet klokken halv ti i går morges, også slut øjeblikkeligt, hvorefter Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, erklærede, at Hamas ville komme til at betale en høj pris for kidnapningen.

"Hamas og de øvrige terrororganisationer i Gaza vil mærke konsekvenserne af deres handlinger," sagde Netanyahu, da han i går eftermiddags talte med USA’s udenrigsminister, John Kerry. En højtstående israelsk officer sagde desuden til et pressemøde, at Israels reaktion på kidnapningen vil være "knusende".

Bevidst strategi for Hamas

Det er langt fra første gang, at kidnapninger spiller en rolle i konflikter, hvor Israel er indblandet.

Helt tilbage fra 1980'erne, hvor Israel var i konflikt med Libanon og den islamiske gruppe Hisbollah, blev flere israelske soldater taget til fange, og så sent som i 2006 blev Gilad Shalit kidnappet af Hamas og var i fem år fanget i Gaza.

Det førte til et massivt folkeligt pres, hvor regeringen endte med at løslade over 1.000 palæstinensiske fanger for at få ham fri.

Ifølge David Jano er kidnapninger derfor en del af Hamas' kampstrategi.

"Der er ingen tvivl om, at Hamas bevidst går efter at kidnappe israelske soldater, fordi de ved, at de dermed har et meget stærkt kort på hånden," siger han.

Folkelig opbakning til israelsk hård linje

For mens Hamas’ raketter for det meste er uskadelige og bliver fanget af Israels forsvarssystem, den såkaldte "Jernkuppel", er kidnapninger af soldater et israelsk mareridt.

Modsat i Danmark og det meste af Vesten er hæren i Israel nemlig baseret på værnepligtige, og enhver mor eller far kan netop nu sætte sig i Goldins forældres sted.

Et nyt pres for at få frigivet den unge soldat er dermed begyndt, og alene i går blev mindst 12 facebooksider oprettet til hans ære og med krav om løsladelse.

"Der foregår netop nu en stor debat i Israel om problemet med kidnapninger. For mens langt de fleste mener, at man skal gøre alt, hvad der er muligt, for at få tilfangetagne soldater udleveret igen, er der andre, som spørger, om det er værd at gå så meget på kompromis for det ene liv," siger David Jano og tilføjer, at befolkningen dog stadig støtter regeringens hårde kurs mod Hamas.

"Den israelske befolkning støtter den hårde og krigsorienterede stemning, og jeg tror derfor, at vi vil se en meget mere optrappet konflikt de næste stykke tid."

International fordømmelse

Både FN og USA har fordømt angrebet på de israelske tropper i skarpe vendinger.

FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, har bl.a. udtalt, at han var "chokeret og umådeligt skuffet" over Hamas’ overtrædelse af våbenhvilen og har krævet den 23-årige soldat løsladt.

Israel og Hamas var ellers blevet enige om en 72 timer lang humanitær våbenhvile gældende fra klokken 7.00 fredag morgen, som skulle give de civile en pause fra volden samt give indbyggerne på Gaza-striben mulighed for at begrave deres døde og skaffe mad, ligesom det ville give mulighed for at yde humanitær hjælp.

Samtidig ville det give mulighed for at arbejde på en mere langsigtet fredsløsning, og både israelske og palæstinensiske delegationer ankom derfor fredag morgen til Kairo for at forhandle. Men efter våbenhvilen brød sammen, erklærede Egypten, der er mediator, at forhandlingerne var blevet udskudt.

Hamas afviser alle anklager

Hamas har hverken be- eller afkræftet at have kidnappet Hadar Goldin, men den seneste melding lyder på, at den 23-årige soldat, hvis han er i palæstinensernes varetægt, har mistet livet i et israelsk bombardement.

En talsmand fra det israelske militær har dog udtalt, at så længe de jordiske rester af Goldin ikke er fundet, antager man, at han sidder som gidsel hos Hamas eller en relateret gruppe.

Alt imens betaler befolkningen i Gaza prisen i den væbnede konflikt mellem Israel og Hamas-bevægelsen, der brød ud den 8. juli.

Mindst 1.500 palæstinensere, langt de fleste civile, er døde under konflikten. Over 8.000 er blevet såret, og over 5.000 huse er knust.

Desuden er flere end 450.000 palæstinensere er nu flygtet fra deres hjem, hvilket er over en fjerdedel af befolkningen, og FN advarer om en humanitær katastrofe.

63 israelere, de fleste soldater, er blevet dræbt under konflikten.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.