Amerikanerne: Konflikten er ikke Israels skyld
En undersøgelse peger på, at især republikanerne skyder skylden for balladen på Hamas.
Hvem er hovedansvarlig for, at volden og angrebene i konflikten mellem Israel og Gaza er eskaleret så voldsomt, som det er tilfældet? Det er et af de spørgsmål, som analyseinstituttet Pew Resarch har stillet til lidt over 1.000 tilfældigt udvalgte amerikanere.
Svarene viser, at der blandt amerikanere er en bred enighed om, at organisationen Hamas, som holder til i Gaza, er ansvarlig for volden.
Republikanerne er Israel-venlige
Blandt de vælgere, som stemmer på det højreorienterede parti Republikanerne, mener hele 60 pct., at Hamas er ansvarlig for konflikten, mens kun 13 pct. mener, at Israel er den skyldige part. Blandt vælgerne, som tilslutter sig det mere venstredrejede parti Demokraterne, er svarene mere spredt. Her er der næsten dødt løb med hensyn til, hvem folk mener, der er ansvarlig for volden.
Pew Research-rundspørgen afslører samtidig, at knap en femtedel - 19 pct. - af de republikanske vælgere mener, at "Israel ikke er gået langt nok" i konflikten, mens kun 16 pct. mener, at Israel "er gået for langt".
Modsat mener flertallet af Demokraternes vælgere, at Israel er gået over stregen.
Sympatien ligger forskellige steder
At et flertal af amerikanerne har stor sympati for Israel, bakkes op af en undersøgelse, som i sidste uge blev foretaget af analysebureauet ORC for tv-kanalen CNN. Her svarede over halvdelen af amerikanerne, at de mener, at Israels militære aktioner i Gaza er berettigede.
De nye svar er helt i tråd med en anden undersøgelse foretaget af Pew, som tidligere i juli viste, at amerikanernes sympati på mellemøst-området ligger vidt forskellige steder.
Europæerne er uenige
At amerikanerne, især de højreorienterede af slagsen, sympatiserer mest med Israel, er intet nyt. I årevis har andre undersøgelser peget på præcis det samme, og amerikanerne er historisk set store Israel-støtter.
På den anden side af Atlanterhavet ser det imidlertid anderledes ud. En stor undersøgelse fra Pew viste i 2013, ifølge New York Times, at størstedelen af europæerne over en bred kam havde mere sympati med palæstinenserne end med israelerne.
"Europæerne har ikke den samme tradition for at støtte Israel, som vi har. Den del af verden er tættere på dem, og de er mere i kontakt med arabere og muslimere, samt er mere åbne over for at se tingene fra palæstinensernes side," siger Andrew Kohut, der er adm. direktør for Pew Research, til New York Times om den stærke amerikanske Israel-sympati.
Billeder ændrer holdninger
I Danmark er der ikke blevet lavet en nylig repræsentativ undersøgelse over, hvor befolkningens sympati ligger, men ifølge Dalia Othman, som forsker i online-aktivisme i den arabiske verden på universitetet Harvard, flytter vores sympati sig, når vi som i Danmark har adgang til mange billeder af sårede og døde civile, ikke mindst børn.
Et synspunkt, som historikeren Gunner Lind fra KU ifølge samme avis deler:
"Det er blevet sværere for danskerne at føle solidaritet med Israel på grund af de besatte områder. Det betyder, at vi individuelt forskyder os," siger han.
Unge vender ryggen til
I senere rundspørger blandt amerikanerne, f.eks. som den nyeste fra Pew Research, er der dog tegn på, at også visse segmenter af amerikanere er ved at vende Israel ryggen.
Den jødiske netavis The Jewish Daily påpegede allerede i sidste uge, at nyere statistik peger på, at især demokrater og unge mennesker "er ved at miste støtten til den jødiske stat".
Den nyeste undersøgelse fra Pew er foretaget mellem den 24. og den 27. juli og har ifølge analyseinstituttet en statistisk usikkerhed på 3,6 pct.