Frygtelige billeder fra Gaza er slet ikke fra Gaza
Flere af internettets billeder, som skulle forestille angrebene i Gaza, er taget i Syrien og Irak.
Internettet kan gøre meget godt for udbredelsen af information om, hvad der sker i krigs- og konfliktområder.
Desværre giver mulighederne for hurtigt at dele artikler og billeder også en vis risiko for, at misinformation spreder sig med høj hastighed. Det har BBC, som har gennemgået de billeder, som florerer på Twitter under emnet "#GazaUnderAttack" - Gaza under angreb.
"BBC's analyser har fundet frem til, at nogle af billederne er fra 2009, mens andre er billeder fra konflikterne i Syrien og Irak," skriver BBC.
BBC har fundet frem til de originale billeder, hvoraf nogle er meget eksplicitte og viser døde kroppe og sårede civile samt folk, der løber for livet under et luftangreb.
Billeder fra Irak og Syrien
Flere af de mest delte billeder har vist sig at stamme fra andre steder end Gaza.
Bl.a. har mange delt et billede af en kvinde, som står bøjet over et barn, der ligger på en båre smurt ind i blod - BBC har fundet frem til originalbilledet, som er taget af AP i Bagdad, Irak, i september 2007. På billedet angiver fotografen, at det er en mor, som holder om sin søn, der blev dræbt, efter at ukendte gerningsmænd angreb familiens bil.
Et andet billede viser folk, der med et spædbarn i armene flygter fra et angreb, har vist sig at være fra Aleppo i Syrien, som den syriske regerings styrker angreb den 26. juni i år.
"GazaUnderAttack" blev oprettet, fordi mange var utilfredse med, at medierne ikke rapporterede fra Israels angreb. I løbet af en uge blev emnet tweetet over 375.000 gange, og mange vælger at dele de forfærdelige billeder af døde børn for at illustrere, hvordan angrebene påvirker civilbefolkningen.
Det vides ikke, om billederne oprindelig er delt med den viden, at de ikke er fra Gaza, eller om de folk, der har lagt dem ud på internettet, har handlet i god tro. En 16-årig internetbruger siger til BBC, at han ikke var klar over, at billedet, han delte, var gammelt.
Et gammelt problem
Ifølge Abdirahim Saed fra BBC Arabic er brugen af "falske" billeder ikke nogen nyhed, når det handler om konflikter - det er set før, hvordan billeder fra helt andre situationer pludselig bliver delt i en helt anden kontekst end den oprindelige.
"Vi har set det før i Syrien og Irak, og man bliver nødt til at spørge sig selv, hvem man følger på Twitter, og spørge sig selv, hvor det her billede mon kommer fra," siger han ifølge Breitbart News.