Netanyahu fraråder USA at samarbejde med Iran

Både Iran og de sunnimuslimske oprørere må svækkes. De er begge fjender af USA, siger Israels premierminister.

USA bør undgå at samarbejde med Iran om at stabilisere den anspændte situation i Irak. Det mener den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu.

Den militante gruppe Islamisk Stat i Irak og Levanten (Isil) har den seneste uge indtaget flere byer i Irak, og den sunnimuslimske bevægelses ultimative mål er at indtage hovedstaden Bagdad.

- Både Iran og de sunnimuslimske oprørere skal svækkes. De er begge fjender af USA. Og når dine fjender kriges, må du ikke styrke nogen af dem. Du skal derimod svække dem, siger Netanyahu til den amerikanske tv-station NBC.

Ambassademedarbejdere skal beskyttes

USA har reageret på Isils fremrykning i Irak ved at sende knap 300 militærfolk til landet. De skal blandt andet beskytte medarbejderne på den amerikanske ambassade i Bagdad.

Torsdag sagde præsident Barack Obama, at Iran kan spille en konstruktiv rolle i Irak ved at støtte USA's indsats for, at alle parter i Irak respekteres. Obama fortalte, at USA har bedt styret i Iran om at afstå fra at gøre noget, der kan være med til at udløse en borgerkrig i nabolandet.

Irans præsident, Hassan Rouhani, sagde forrige weekend, at landet er parat til på anmodning at hjælpe sit naboland med at nedkæmpe et sunnimuslimsk oprør og foreslog et samarbejde med USA for at forsvare deres fælles allierede i Bagdad, premierminister Nuri al-Maliki.

Overvejer dialog med Iran

Højtstående amerikanske embedsmænd har til flere medier oplyst, at USA overvejer at indlede en direkte dialog med sin mangeårige ærkefjende Iran om den anspændte situation Irak. Både i Iran og Irak sidder shiamuslimer på magten.

- Det, vi ser i Mellemøsten i dag, er det intense had mellem radikale shiamuslimer, i dette tilfælde anført af Iran, og radikale sunnimuslimer, anført af al-Qaeda, Isil og andre, siger Netanyahu.

Irans øverste åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei, anklagede søndag USA for at forsøge at tage kontrol over Irak ved at udnytte modsætningerne mellem sunni- og shiamuslimer.

/ritzau/NTB

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.