- Artiklen opdateres
Fakta om konflikten mellem Hamas og Fatah
Onsdag indgik de rivaliserende grupper i Palæstina, Hamas og Fatah, en forsoningsaftale.
Den islamistiske palæstinensiske gruppe Hamas og Palæstinas PLO-regering, der blandt rummer Fatah-bevægelsen, har onsdag indgået en enhedspagt.
Fjendskabet mellem Fatah og Hamas har tidligere udmundet sig i en væbnet konflikt.
- Det islamistiske Hamas, der i dag regerer Gazastriben, vandt valget og regeringsmagten i de palæstinensiske områder i 2006, men blev ikke anerkendt af omverdenen, som stempler gruppen som en terrororganisation.
- I februar 2007 inviterede Hamas de moderate palæstinensere i den store Fatah-organisation, der ledes af den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, med i en samlingsregering.
- Men samarbejdet brød sammen, og de to palæstinensiske grupper kom ud i en væbnet konflikt.
- Hamas jagede Fatah-styrkerne ud af Gaza, og palæstinensernes præsident og Fatah-leder Mahmoud Abbas fratog Hamas regeringsmagten.
- Hamas har fortsat magten i Gaza, mens Abbas og en midlertidig regering regerer på Vestbredden.
- Gentagne forsøg på at skabe forsoning mellem Hamas og Fatah er mislykkedes.
- Den 23. april 2014 meddelte grupperne, at de har indgået en enhedspagt, der indebærer, at parterne danner en fælles palæstinensisk regering.
- Hamas råder over en styrke på omkring 20.000 mand. Omkring halvdelen af dem udgør Gazas sikkerhedsstyrker og Hamas' specialenhed. De resterende 10.000 mand tilhører Hamas' væbnede gren, Ezzedine al-Qassam Brigaderne.
- Flere grupper rivaliserer med Hamas - blandt andre Islamisk Jihad, der har omkring 8000 mænd i sin væbnede gren. Flere salafistiske grupper opererer også i Gazastriben, ligesom der er væbnede grupper med tilknytning til PLO.
/ritzau/