Tysk fotograf myrdet i Afghanistan

Drabet kommer dagen før det afgørende præsidentvalg.

Artiklens øverste billede
Associated Press' fotograf Anja Niedringhaus ses her i Rom i april 2005.

BEIRUT

Anja Niedringhaus var omgivet af afghanske politifolk, soldater og efterretningsofficerer. Alligevel havde hun ikke en chance. For gerningsmanden bar selv uniform.

Han kastede blot et kort blik ind på bagsædet af den blågrå Toyota Corolla, hvor den tyske fotograf fra det amerikanske nyhedsbureau AP og hendes canadiske kollega, Kathy Gannon, ventede på, at konvojen skulle sætte sig i bevægelse. Så tog han et skridt tilbage og afsikrede sin kalasjnikov.

Med et Allahu Akbar-råb, som ville han påkalde sig højere magters billigelse af sin udåd, affyrede han stormgeværet mod de to kvinder på bagsædet. Den 48-årige Niedringhaus var død på stedet. Gannon blev hårdt såret. Så overgav han sig uden kamp til sine politikolleger.

Om det var Taliban-sympatier, der fik politimanden til at angribe de to kvinder, er endnu uklart. Inden hun tog ud på sin sidste opgave fredag, havde den prisvindende fotograf taget billeder i konfliktzoner som Gaza, Irak og Libyen i over 20 år. Gannons tilstand siges at være stabil.

De to reportere var sammen med en mandlig afghansk kollega på vej ud for at følge valgforberedelserne til dagens præsidentvalg i landsbyer i Khost-provinsen i det østlige Afghanistan på grænsen til Pakistan. Kollegaen slap uskadt på forsædet. Da området er inficeret af talibanere, rejste gruppen og de valgtilforordnede med en bevæbnet konvoj af afghanske sikkerhedsstyrker.

Tredje drab på en måned

Niedringhaus er den tredje journalist, der er blevet dræbt i Afghanistan den seneste måned. Den 11. marts blev Nils Horner fra Sveriges Radio skudt ned på gaden i Kabul. Den 21. marts blev den afghanske AFP-korrespondent Sardar Ahmad dræbt sammen med sin kone og to af parrets tre børn, da en selvmordskommando brasede ind i restauranten på Kabuls førende og bedst bevogtede hotel og gav sig til at meje gæsterne ned.

Drabet på Niedringhaus understreger, at dagens præsidentvalg, der skal bane vejen for den første demokratiske magtoverdragelse i det krigshærgede lands historie, kan blive en blodig affære. Taliban har truet med at drukne det i vold.

Trods omfattende sikkerhedsforanstaltninger har de fleste udenlandske hjælpearbejdere i Afghanistan enten forladt landet eller fået ordre til at holde sig inden døre på valgdagen. Kabuls ellers travle gader vil i dagens anledning være spærret for trafik.

Karzais ministre favoritter

Tidligere på ugen beordrede den afghanske efterretningstjeneste en række restauranter og gæstehuse, der er populære blandt Kabuls mange vesterlændinge, til at holde lukket, indtil valget er overstået, af frygt for angreb.

Ifølge meningsmålinger er tre af præsident Hamid Karzais tidligere ministre blandt favoritterne.

Den netop afgåede udenrigsminister, Zalmai Rassoul, regnes for at være Karzais foretrukne efterfølger.

For selvom Karzai efter to embedsperioder ikke må genopstille, ventes han fortsat at ville spille en afgørende rolle. Ashraf Ghani, en tidligere finansminister, menes også at være en, som Karzai vil kunne arbejde sammen med. Kun Abdullah, en øjenlæge, der især har støtte blandt landets ikke-pashtunske mindretal, har været åbenlyst kritisk over for Karzai-familiens omfattende korruption.

Får ingen af de otte kandidater mere end 50 pct. af stemmerne i dag, går de to topscorere videre til en afgørende runde.

Hvordan præsidentvalget forløber, ventes at blive afgørende for udviklingen i landet, da hovedparten af de internationale styrker forlader landet ved årets udgang.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.