Kerry kørt fast i Mellemøsten
Strid om fanger fik Abbas til at trække stikket. Men håbet er i live.
WASHINGTON
De færreste eksperter gav det mange chancer, da Barack Obama gjorde en fredsløsning i Mellemøsten til et af de udenrigspolitiske hovedmål for sin anden præsidentperiode.
Præsidenten sendte sin udenrigsminister ud i et nærmest permanent penduldiplomati. I de seneste otte måneder har John Kerry forsøgt at slå bro over uenigheder, så forhandlingerne kunne forlænges frem til årets udgang og muligvis nå målet om at skabe en selvstændig palæstinensisk stat.
FN som forhindring
Men i stedet for som håbet at præsentere verden for et vigtigt skridt fremad aflyste Kerry et planlagt besøg onsdag på Vestbredden hos den palæstinensiske leder, Mahmoud Abbas.
Da Israel i weekenden tøvede med at løslade de sidste 26 fanger i en aftalt fangeudveksling, svarede Abbas igen med at underskrive en stribe forskellige FN-traktater.
Det kan lyde uskyldigt, men set i israelsk og amerikansk perspektiv, er FN ikke den rette vej at få anerkendt Palæstina som en selvstændig stat. Det kan kun gøres gennem direkte forhandlinger mellem Israel og det palæstinensiske selvstyre.
Palæstinenserne opnåede en status som observatørstat i FN i 2012, men som et led i de nye forhandlinger lovede Abbas at sætte bestræbelserne på at opnå fuldt FN-medlemskab på pause.
Vrede over bosættelser
Beslutningen om at bryde den aftale kom bag på amerikanerne, der i de seneste dage har ladet forstå, at en større aftale var inden for rækkevidde.
For at fremme kompromisviljen overvejede USA at løslade Jonathan Pollard, en efterretningsagent i den amerikanske flåde, der i 1987 blev idømt fængsel på livstid for at spionere for Israel.
Til gengæld for løsladelsen af Pollard skulle Israel acceptere at forsinke opførelsen af bosættelser på den besatte vestbred og samtidig løslade flere hundreder palæstinensiske fanger.
Men Abbas har været under stærkt pres indefra for at afbryde forhandlingerne. Senest på grund af en tilladelse tirsdag fra Israel til at bygge endnu 708 huse i Jerusalem-bydelen Gilo, der ligger i et område besat af Israel i 1967.