*

Mellemøsten

Kerry: Mulig fred i Mellemøsten i 2014

Efter besøg hos begge parter tror USA's udenrigsminister på en snarlig fredsløsning.

Udenrigsminister John Kerry i samtale med palæstinensernes leder Mahmoud Abbas i Ramallah. Foto: AP/Fadi Arouri

Fredsprocessen i Mellemøsten mellem israelere og palæstinensere er fortsat på sporet.

Sådan lyder meldingen fra den amerikanske udenrigsminister John Kerry, der fredag var på besøg hos såvel den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas og den israelske premierminister Benjamin Netanyahu.

- Begge parter er stadig engageret i at opfylde deres forpligtigelser i at blive siddende ved bordet og forhandle i den periode på ni måneder, som vi har lagt, da vi indledte forhandlingerne i slutningen af juli, siger John Kerry.

Tættere på løsning

Hvis alt går efter planen, kan der således ligge en fredsløsning klar i slutningen af april næste år.

- Vi arbejder med en tilgang, der både skal garantere Israels sikkerhed og respektere palæstinensisk suverænitet, siger John Kerry.

Den amerikanske udenrigsminister sagde for nylig, at konflikten mellem israelere og palæstinensere er tættere på en løsning, end den har været i mange år.

Tvist om international styrke

Der er dog stadig knaster, der skal høvles af i fredsprocessen.

Mahmoud Abbas har afvist amerikanernes forslag om at lade Israel beholde en militær tilstedeværelse i en fremtidig palæstinensisk stat.

Derimod vil en international styrke være acceptabel for palæstinenserne, men den løsning sætter Israel sig imod.

John Kerrys forslag i fredsaftalen går ud på, at Israel efter en fredsslutning kan have soldater eller såkaldte lytteposter stationeret i Jordan-dalen.

Det vil imidlertid - ifølge palæstinenserne - være en hån mod den palæstinensiske suverænitet, da Jordan-dalen ligger på Vestbredden.

/ritzau/AFP
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her