*

Mellemøsten

Rusland: Vi har fået beviser på, at oprørere stod bag angreb

Syrien har ifølge Rusland afleveret et bevis på, at oprørerne stod bag kemisk angreb.

Flere hundrede civile blev dræbt under gasangrebet på den syriske by Ghouta. Billedernes ægthed er blevet bekræftet af nyhedsbureauet AP. Foto: AP

Den russiske regering var langt fra overbevist, da en FN-rapport mandag fastslog, at der blev brugt kemiske våben under et angreb på en oprørskontrolleret forstad i den syriske hovedstad Damaskus.

Rapporten besvarer ikke alle spørgsmål, og der er desuden "tungtvejende grunde" til at tro, at gasangrebet var "en provokation", sagde Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov tirsdag.

Og nu har russerne ifølge viceudenrigsminister Sergej Ryabkov fået materiale, som skulle bevise, at det, som det syriske regime har påstået, var oprørerne, som brugte nervegassen sarin den 21. august.

Beviset skal undersøges

FN-rapporten undlod at pege på de ansvarlige for angrebet, men ifølge de syriske myndigheder beviser det materiale, som man har udleveret til russerne, at skylden ligger hos oprørerne.

Det oplyser den russiske viceudenrigsminister Sergej Ryabkov, som er på besøg i Damaskus, til det russiske nyhedsbureau Ria Novosti

"Dette bevis skal analyseres," siger Ryabkov, som altså ikke forholder sig til bevisets ægthed, men ikke desto mindre fastslår:

"Uden det fulde billede af begivenhederne her, kan vi ikke gøre andet end at kalde FN-eksperternes konklusioner for politiserede, forudindtagede og ensidige."

Rusland ikke tilfreds med gas-rapport

Rusland siger nej til militær løsning

Tirsdag mødtes de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd, Frankrig, Storbritannien, USA, Rusland og Kina, i New York for at drøfte indholdet af en resolution om Syrien.

Men der er langt fra enighed. Russerne har understreget, at man ikke vil tillade militær indgriben i en kommende FN-resolution.

Også Kina har spændt ben for en militær løsning.

USA, Storbritannien og Frankrig har allerede erklæret sig overbeviste om, at det var Syriens regeringshær, der affyrede giftgas-raketterne.

Man mener således, at en FN-resolution bør indeholde muligheden for magtanvendelse.

Major: FN-rapport er ubestridelig

Svært, men ikke umuligt at få adgang til kemiske våben

Syrien har allerede accepteret en aftale indgået mellem USA og Rusland om at give FN-inspektører adgang til alle lagre med kemiske våben, som skal være destrueret senest medio 2014.

Det vil dog være en udfordring at få sikker adgang til alle lagrene i et land, som er i borgerkrig.

Men ifølge chefen for FN's våbeninspektører Åke Sellström er det ikke umuligt, hvis både styret og oppositionen samarbejder.

Syriske flygtninge er blevet Egyptens syndebukke

"Men selvfølgelig vil det være et stressende arbejde," siger han til BBC.

Det kan dog være svært at få øje på en grund til, at det syriske regime og oppositionen skulle samarbejde.

Og da FN's våbeninspektører undersøgte det kemiske angreb begået den 21. august, blev deres køretøjer da også beskudt.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her