"Der bliver ikke fred i Israel-Palæstina"
Det er ikke muligt at lave en tostatsløsning, mener mellemøstanalytiker.
Der er ikke udsigt til fredeligere forhold i en af de mest betændte regioner i verden.
Sådan lyder vurderingen fra mellemøstanalytiker Lars Erslev Andersen, selv om israelerne og palæstinenserne i går blev enige om »et grundlag« for at genoptage de fredsforhandlinger, som man nedlagde i 2010.
"De her forhandlinger kommer måske i gang med nogle møder i Washington i næste uge, men så strander det der. Den kritiske situation, vi har haft i en del år, vil forsætte," siger Lars Erslev Andersen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier og uddannet i mellemøstlige studier, til Jyllands-Posten.
"Et gennembrud"
I går meddelte den amerikanske udenrigsminister og forhandlingsleder, John Kerry, at israelerne og palæstinenserne igen vil sætte sig ved forhandlingsbordet, efter at der har været kold luft mellem parterne siden 2010.
De første møder er planlagt til at blive afholdt i Washington i næste uge, og det kaldte bl.a. den danske udenrigsminister, Villy Søvndal, et ”gennembrud”.
"Men tiden er forpasset til en tostatsløsning," siger Lars Erselv Andersen.
Vil ikke ændre politik
Hans pointe er dels, at Israel ikke ønsker at ændre sin bosættelsespolitik, dels at det område, der kunne udgøre en palæstinensisk stat, efterhånden er så geografisk et lille areal, at det ikke kan danne et fundament for en stat.
"Israel har på intet tidspunkt accepteret at stoppe for bosættelserne, og det er i sidste ende palæstinensernes krav. Israel har i en kortere periode lavet det, man kalder et ”midlertidigt stop”, men man har aldrig accepteret at indstille det helt. Derfor vil de her forhandlinger meget hurtigt strande. Jeg er ikke særlig optimistisk."
Palæstinensernes forhandler, Mahmoud Abbas, må da have en tro på, at det kan lykkes, for ellers kunne han lige så godt lade være med at forhandle?
"Ja, det har han sikkert. Han og Fatah vil gerne etablere et palæstinensisk stat på de områder, man har tilbage. Men man har ikke opbakning i den brede palæstinensiske befolkning. Hamas, der sidder på magten i Gaza, siger med stor ret, at han kun forhandler på halvdelen af palæstinensernes vegne."
Ny forhandlingsleder
Ligesom USA's udenrigsminister, John Kerry, har fået for ros sine forhandlingsevner, har Israels forhandler Tzipi Livni det. Hun er af medlem midterpartiet Yesh Latid, der tidligere på året fik stemmer nok til at blive valgt ind i den israelske regering under Benjamin Netanyahus ledelse.
Israel har fået en mere diplomatisk forhandlingsleder. Det kan måske bane vej for en løsning?
"Israel har fået en mindre konfrontatorisk linje i forhandlingerne, men om vi kommer til at se en radikal anderledes indgang til forhandlingerne end tidligere, tror jeg ikke. Det er stadig Netanyahu, der er regeringsleder og han er stålfast i sin bosættelsespolitik."
Pres på Israel
Hvad med USA, der pludselig spiller en stor rolle i forhandlingerne. Man kan forestille sig, at USA vil lægge et større pres på Israel?
"USA lægger allerede et pres på Israel, men det er meget moderat.. De kunne potentielt gribe til en form for økonomisk pres, men det tvivler jeg meget, meget stærkt på. Der er et flertal i Kongressen, som ubetinget støtter Israel."
Nogen vil sige, at du bare er en pessimist, der maler et skræmmebillede op, nu hvor endelig er et fremskridt?
"Jeg kan ikke forestille mig – og det er baseret på min iagttagelse af israelsk-palæstinensisk politik de sidste 25 år – at Israel pludselig ændrer sine holdninger til forhandlingerne. De vil stadig insistere på alle deres krav, og de vil stadig insistere på, at de har ret til bosættelser. Og så strander den der."