- Opdateret 06/01/2013 kl. 12:47
- Artiklen opdateres
Assad foreslår en ny regering
Syriens præsident foreslår forsoningskonference, ny regering og ny forfatning. Ikke meget nyt, lyder reaktion.
Syriens præsident, Bashar al-Assad, foreslår søndag i en med spænding ventet tale en række nye tiltag for at få bilagt den blodige konflikt i landet.
Det drejer sig blandt andet om en forsoningskonference, indsættelsen af en ny regering, udarbejdelsen af en ny forfatning efterfulgt af en folkeafstemning og amnesti, men han siger ikke noget om, hvorvidt han selv vil afgive magt.
Assad går da også fortsat til angreb på oprørerne. Han siger, at oppositionen består af kriminelle, og at Syrien ikke vil forhandle med "en marionet skabt af Vesten."
- Den første fase af en politisk løsning vil kræve, at regionale magter holder op med at finansiere og bevæbne oppositionen, og at terrororganisationer stoppes, og kontrollen med grænserne sikres, hedder det.
"Overvældende lidelser"
I den sjældne tale, som blev holdt i Operaen i det centrale Damaskus foran jublende tilhørere, kalder Assad lidelserne i landet for "overvældende."
- Sikkerheden og trygheden i Syrien er væk. Jeg sørger over den syriske befolknings lidelser og syriske mødre, som har mistet deres børn, siger han i sin første tale til nationen i syv måneder.
- Vi må hæve os over vore politiske modsætninger. Vor fremtid står på spil. Nationen er for alle, og vi må alle beskytte den. Landet kan ikke komme gennem krisen uden en fuld national mobilisering, siger han videre.
Assad gentager, at "udenlandske terrorister" fører an i oprøret mod hans styre:
- Vi har ikke fundet en partner at forhandle med. Det, som vi står over for i dag, er grupper, som støtter en Al Qaida ideologi.
Iagttagere siger til CNN, at der ikke er afgørende nyt i talen fra Assad, men at det mest er gentagelser af tidligere udtalelser, som ikke har banet vej for forhandlinger med oppositionen.
I november, hvor Assad gav et interview til russisk tv, svor han, at han ville blive i Syrien og kæmpe til døden om nødvendigt.
Den 21 måneder lange konflikt i landet har ifølge FN kostet over 60.000 mennesker livet.
Ritzau