"Assad har få venner tilbage"

Det forlyder, at Assad-regimet kan nærme sig et kollaps. Dansk ekspert er enig.

Artiklens øverste billede
Den syriske diktator Bashar al-Assad på en plakat.

Både Rusland og Nato har i løbet af torsdagen meldt ud, at den syriske diktator, Bashar al-Assad, snart kan blive væltet af oprøret i Syrien, der har stået på i næsten to år og kostet flere end 40.000 mennesker livet.

Assad har længe været presset af oprøret, fordi hans hær gradvist har tabt terræn til oprørerne, og fordi blodige overgreb på civilbefolkningen efterhånden har vendt verdenssamfundet imod ham.

Og Peter Seeberg, der er lektor og studieleder ved Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet er enig i, at noget tyder på, at Assad kan være ved at tabe kampen om magten i Syrien.

Rusland i central rolle

"Jeg mener, at der er noget om det, når det forlyder, at russerne melder ud, at oppositionen er ved at vinde kampen. Vi ved jo ikke præcist, hvad der foregår, for vi er blevet forment adgang til Syrien, men som kampen udvikler sig og konturerne af en samlet opposition udvikler sig, så lugter det af, at Assad kan være på vej ud," siger Peter Seeberg til Jyllands-Posten.

Det syriske indenrigsministerium i Damascus blev onsdag ramt af tre bomber.

Han peger på, at russernes støtte har været meget vigtig for regimet i Syrien, da det indtil nu har været den sidste indflydelsesrige allierede, regimet har haft tilbage.

"Hvis russerne begynder at trække sig, har Assad ikke rigtig nogle indflydelsesrige venner tilbage. Iran er der jo endnu, men landet er presset af sine egne problemer, så dem har Syrien ikke meget nytte af, og Hizbollah oplever for tiden at blive marginaliserede på grund af deres støtte til Syrien."

Klar til at evakuere

Russerne meldte torsdag ud, at de mener at sandsynligheden for et sammenbrud for Assad-regimet er så stor, at de er ved at gøre forberedelser til at kunne evakuere russiske statsborgere i landet, hvis det skulle blive nødvendigt.

Ifølge Peter Seeberg kan russernes vaklen i troen på Assad-styret skyldes, at der efterhånden tegner sig en mere samlet opposition mod Assad i Syrien.

"Der er ikke en fuldstændig køreklar opposition, der kan tage over, hvis Assad mister magten, men der er mere opposition nu, end der var for et år siden. Der har været repræsentanter for oppositionen med til møder i Doha og andre steder. Manglen på en mere samlet opposition har været en del af grunden til, at russerne indtil nu har støttet Assad," siger Peter Seeberg.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.