"Børnene vil ikke være alene"

Situationen for civile i Gaza er kritisk, og især børnene lider, er meldingen fra nødhjælpsarbejdere.

Artiklens øverste billede
Mindst 10 civile blev søndag dræbt, da en israelsk bombe ramte et hus i Gaza.

De israelske bombardementer af Gaza fortsætter på sjette døgn, og ifølge flere nødhjælpsarbejdere, som Jyllands-Posten har været i kontakt med, begynder det nu for alvor at gå ud over civilbefolkningen i den tætbefolkede landtange.

I løbet af det seneste døgns tid er 24 civile blevet dræbt af israelske bomber i Gaza, mens omkring 90 civile er blevet såret i samme periode, siger Omar Almajdalawi, der er programmedarbejder for Folkekirkens Nødhjælp i Gaza.

Tallene bekræftes af andre kilder, herunder nyhedsbureauet AP, der citerer sundhedsmyndighederne i Gaza. Med de seneste tab runder det civile dødstal i Gaza 100, mens omkring 900 civile er blevet såret. Ifølge Almajdalawi er omkring 60 pct. af de sårede kvinder og børn.

Fortsatte bombardementer

Omar Almajdalawi beretter, at der ofte kan høres eksplosioner i Gaza. Ifølge Reuters har Israel ramt 1.350 mål i Gaza de seneste seks dage og dræbt adskillige militante, mens militante i Gaza har sendt over 1.000 raketter mod Israel, heraf 95 alene mandag. Tre civile israelere er dræbt.

"Der er fortsat bombardementer, og vi lever under konstant angreb. Der kan hele tiden høres eksplosioner, og det er traumatiserende for især børnene. Ingen skoler er åbne, og der er ingen andre faciliteter for børnene, så de er bare hjemme," siger Omar Almajdalawi til Jyllands-Posten. Han bor i Gaza med sine fire børn under ti år:

"Mine børn er ved mig hele tiden, fordi de er bange. De vil have mig i nærheden hele tiden, jeg kan ikke engang gå ind i et andet rum, uden de vil med."

Røde Kors fik lastbiler ind

Ayman Al-Shahabi, der er talsmand for Røde Kors i Gaza, fortæller, at situationen i området er alvorlig, og at hans største bekymring lige nu er civilbefolkningen.

Hans arbejde består i at finde ud af, hvad hospitalerne i Gaza har brug for, og så prøve at skaffe det.  Han fortæller, at det søndag lykkedes for Røde Kors at få ti lastbiler med medicin og hospitalsudstyr ind, mens det i dag er lykkedes at bringe en scanner ind til sundhedsmyndighederne.

"Vi besøger hospitalerne og ødelagte områder og vurderer, hvad der er behov for. I morgen begynder vi at uddele nødpakker til de folk, der har fået deres hus ødelagt. Pakkerne indeholder både mad, telte og andre ting, man skal bruge for at klare sig," forklarer Ayman Al-Shahabi til Jyllands-Posten.

"Jeg kan jo også dø derhjemme"

Omar Almajdalawi fortæller, at livet blandt civilbefolkningen i Gaza er stærkt påvirket af den aktuelle eskalering af konflikten. Folk kan ikke hæve penge i bankerne, der er ingen benzinstationer, der er åbne, der bliver ikke hentet skrald, strømforsyningen er ustabil og man skal vente i flere timer for at kunne købe en pose brød.

Alligevel er der folk på gaderne, der forsøger at fortsætte et normalt liv, fortæller Almajdalawi.

"Den almindelige reaktion ville nok være at blive hjemme, men vi har levet under en blokade de seneste fem år. Man når et punkt, hvor det bare er sådan, livet er. Man indser, at man ikke er i sikkerhed nogen steder, man kan jo også blive ramt af en bombe derhjemme."

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.