FN: Syrien begår krigsforbrydelser

Uafhængig FN-kommission konkluderer, at syriske sikkerhedsstyrker har begået forbrydelser mod menneskeheden.

De syriske militær- og sikkerhedsstyrker har begået forbrydelser mod menneskeheden under deres brutale aktioner mod regeringsfjendtlige demonstranter, siger FN-udpegede efterforskere.

- Kommissionen er dybt bekymret over de forbrydelser mod menneskeheden, der er begået forskellige steder i Syrien i den periode, vi har undersøgt, hedder det i en erklæring fra Den Uafhængige Undersøgelseskommission for Syrien.

Kommissionen konkluderer, at det er syrisk militær og syriske sikkerhedsstyrker, der står bag angrebene.

223 interviews

Kommissionen har interviewet 223 ofre og vidner, heriblandt desertører, og den opfordrer Syrien til at indstille "de store menneskerettighedskrænkelser" og til at løslade de fanger, der er blevet fængslet ved massearrestationer.

Kommissionen opfordrer også Syrien til at tillade medier, nødhjælpsarbejdere og menneskerettighedsobservatører at få adgang til landet.

Syrien er "ansvarlig for ulovlige handlinger, heriblandt forbrydelser mod menneskeheden, som er begået af medlemmer af Syriens militær og sikkerhedsstyrker som dokumenteret i denne rapport, hedder det i den 39 sider lange rapport til FN's Menneskerettighedsråd.

Blandt de forbrydelser, kommissionen opregner, er henrettelse, tortur, voldtægt, herunder voldtægt af børn, vilkårlige fængslinger og bortførelser under det syriske styres angreb på prodemokratiske demonstranter siden marts.

"Systematisk straffrihed"

Kommissionen hæfter sig ved, at forbrydelserne er sket under "systematisk straffrihed" for gerningsmændene.

- Kommissionen mener derfor, at ordrerne til at skyde og på anden vis mishandle civile er givet fra højeste sted i de væbnede styrker og fra regeringen, siger kommissionen, der ledes af den brasilianske ekspert Paulo Pinheiro.

Over 3500 mennesker er blevet dræbt under volden, skønner FN. Aktivister siger, at op imod 30.000 mennesker er blevet fængslet.

Ritzau

Andre læser

Mest læste

Del artiklen