Amnesty: Egyptisk styre kvæler rettigheder
Det egyptiske militærråd undertrykker stribevis af menneskerettigheder, viser ny Amnesty-rapport.
Flere tusinde civile er blevet anholdt, systemkritikere af enhver art er blevet forfulgt, og politiet har brugt endog meget hårdhændede metoder til at bryde ellers lovlige demonstrationer.
Det afslører Amnesty International i en ny opsigtvækkende rapport fra Egypten.
Kritik af det militærråd, der har varetaget magten i Egypten, siden Det Arabiske Forår skyllede ind over landet og endte med at afsætte den mangeårige diktator Hosni Mubarak, bliver kvalt som i tidligere tider.
Voldsomme uroligheder
Det sker samtidig med, at mindst 30 mennesker hen over weekenden er blevet dræbt under voldsomme uroligheder på Tahrir-pladsen i Kairo.
Dermed synes meget af det vundne nu tabt, og det spirende håb er ifølge Amnesty flere steder ved at slukkes.
- Euforien efter opstanden er blevet afløst af en frygt for, at et undertrykkende styre blot er blevet afløst af et andet, står der blandt andet at læse i rapporten.
Grebet strammet
Militærrådet nedfældede i en erklæring umiddelbart efter revolutionen i februar ellers, at man lovede en "fredelig overdragelse af magten under et frit og demokratisk system."
Men ifølge Amnesty har rådet lige siden strammet grebet om de menneskerettigheder, der er altafgørende for at kunne gennemføre et frit, demokratisk valg.
Særligt medierne er blevet censureret, og Amnesty taler om et miljø, hvor "redaktører og medieejere ikke tør trodse Egyptens militære myndigheder", hvor tv-stationer bliver stormet, og kritiske programchefer bliver fyret.
Militærrådets hårde linje har ført til, at demonstranterne kræver en hurtigere overgang fra militært til civilt styre.
På det seneste har der nemlig været bekymring for, om militærstyret vil forsøge at bevare magten.
- Gas og kugler virker ikke, militærets styre er slut, råbte aktivisterne igen og igen under weekendens demonstrationer.