Tyrkiet kritiserer Syriens præsident Assad

Tyrkiets regering er tæt på at slå hånden af Syriens præsident al-Assad og kritiserer ham i skarpe vendinger.

Artiklens øverste billede

Den tyrkiske regering er godt og grundigt træt af Syriens præsident, Bashar al-Assad. Han gør ikke noget for at imødekomme det internationale samfund eller prodemokratiske demonstranter og deres krav om reformer, lyder det fra Ankara.

- Vi forventer ikke længere, at Assad vil udvise ærlig, overbevisende og modigt lederskab. Ingen forventer, at han vil imødekomme krav fra det internationale samfund om at stoppe volden, siger den tyrkiske premierminister, Recep Tayyip Erdogan.

- Den syriske ledelse er inde på en meget farlig og smal kurs. Det er i alles interesse, at han bevæger sig væk fra den linje, fortsætter Erdogan, der i mange år var personlig ven med Assad.

Ankara har i de seneste måneder udtrykt åben frustration over Assad-styrets brutale og blodige angreb på demonstranter, der kræver politiske og økonomiske reformer i Syrien.

Vrede kogte over

Den tyrkiske vrede kogte over i weekenden, efter at tre tyrkiske diplomatiske repræsentationer i Syrien blev angrebet af cirka 5000 af Assads tilhængere.

Angrebet skete i vrede over, at Tyrkiet har støttet den Arabiske Liga i at suspendere Syriens medlemskab.

Efter angrebene kritiserede Erdogan i hidtil usete vendinger Assad og dennes autoritære styre. Samtidig frarådede regeringen i Ankara tyrkiske statsborgere i at rejse til Syrien af sikkerhedshensyn.

Sideløbende med kritikken af Assad har den tyrkiske regering taget kontakt med ledende syriske oppositionsfolk. Blandt andet har den tyrkiske udenrigsminister, Ahmet Davutoglu, være i kontakt med Syriens Nationale Råd, der blev dannet i august.

Flere end 3500 personer er blevet dræbt under den over otte måneder lange opstand mod Assad.

Ritzau

Andre læser

Mest læste

Del artiklen