Iran-sanktioner skal skræmme atomglade lande

EU's skærpede sanktioner over for Iran skal skræmme andre lande med planer om atomvåben, mener ekspert.

Artiklens øverste billede

De europæiske lande har med torsdagens skærpede sanktioner mod Iran sendt en kraftig advarsel til andre lande med planer om at anskaffe sig de frygtede atomvåben.

Det siger ekspert i international sikkerhedspolitik, Peter Viggo Jakobsen, efter at EU's udenrigsministre har vedtaget en række sanktioner, som skal tvinge Iran til forhandlingsbordet for at undgå, at landet i fremtiden får atomvåben i sit våbenarsenal .

- Det sender et signal til andre lande, der leger med tanken om atomvåben. Hvis de får atomvåben, vil de blive udsat for det samme som Iran, siger han.

180 navne tilføjet liste

Landene i EU er torsdag blevet enige om at føje yderligere 180 navne til listen over personer og virksomheder, der er omfattet af EU-sanktioner.

Og det er et vigtigt signal, vurderer Peter Viggo Jakobsen.

- Hvis Iran bare fik lov til at få atomvåben, var der en risiko for, at Saudi-Arabien og Tyrkiet også begyndte. Så der er bekymring for, at hvis EU ikke signalerer, at det er forkert, så opstår der problemer, siger han.

I forhold til at tvinge Iran til forhandlingsbordet får sanktionerne dog ikke den store betydning.

- Iran har modstået meget pres, og de vil fortsætte næsten uanset hvad. Så landet kommer måske til at kunne mærke det en smule økonomisk, men Iran tjener så meget på olien, at det her ikke kan få dem til at ændre kurs, siger han.

Behov for enigt verdenssamfund

Hvis det skal lykkes at stoppe iranernes trang til atomvåben, kræver det et enigt verdenssamfund.

- Det kræver, at kineserne og russerne kommer med, og at et enigt verdenssamfund holder op med at købe olie, eller at landene bruger militær magt, siger Peter Viggo Jakobsen og fortsætter:

- Men det kommer ikke til at ske, for som det er nu, er det umuligt at få russerne og kineserne med.

EU har siden juli 2010 øget presset på det iranske regime gennem forskellige sanktioner. Men internt i EU er der stadig uenighed om de økonomiske sanktioner - især i forhold til den iranske olieindustri.

Ritzau

Andre læser

Mest læste

Del artiklen