Frygt for nye sammenstød i Kairo

Millitæret advarer om, at det vil få "ekstremt alvorlige" følger, hvis ikke krisen i Egypten stopper.

Artiklens øverste billede
Ung mand sælger mad til de mange fremmødte på Tahrir-pladsen, der den seneste tid har været fyldt med demonstranter utilfredse med militærrådet. Foto: AP/Amr Nabil

Søndag er tusindvis af demonstranter igen samlet på Tahrir-pladsen i det central Kairo, hvor 42 personer den seneste uge har mistet livet.

Demonstranter har i løbet af ugen forsøgt at få afsat det militære overgangsråd, som har siddet på magten i Egypten, siden Hosni Mubarak blev afsat som præsident.

Mandag begynder parlamentsvalget i Egypten, men militærrådet med feltmarskal Mohamed Hussein Tantawi i spidsen skal omgående træde tilbage og gøre plads til et civilt styre, lød det søndag fra de mange fremmødte.

De er også imod militærrådets udnævnelse af Kamal Ganzouri, en tidligere premierminister under Mubarak, som ham, der skal danne det nye kabinet.

Valget skal afholdes

Feltmarskal Mohamed Hussein Tantawi siger ifølge Reuters, at valget skal gennemføres, og militæret skal nok sørge for sikkerheden.

Han kalder valget, som strækker sig over mandag og tirsdag, for "en skillevej."

"Der er kun to veje. At valget bliver en succes, som fører Egypten mod sikkerhed, eller at vi står over for farlige hindringer, som vi i militæret, en del af det egyptiske folk, ikke vil tillade."

Han opfordrer vælgerne til at deltage i det historiske parlamentsvalg, og advarer ifølge AP om, at det vil få "ekstremt alvorlige" konsekvenser, hvis ikke nationen kommer igennem den nuværende krise.

Tantawi vil blive

På egyptisk statsfjernsyn sagde Tantawi, som var Mubaraks forsvarsminister i 20 år, at han nægtede at træde tilbage.

Han beskyldte en "fremmed hånd" for at stå bag den seneste bølge af uroligheder, som i størrelse har været lige så omfattende som dem, der tidligere på året fik Hosni Mubarak smidt på porten.

Militærrådet er blevet kritiseret for ikke at have formået at få gendannet et sikkert land og rettet op på landets skrantende økonomi.

Over 2.000 personer er blevet såret i den seneste bølge af uroligheder.

LÆS OGSÅ: Egypter kørt over af politibil

Andre læser

Mest læste

Del artiklen