Annonce
Mellemøsten

Niårigt menneskeskjold giver ingen fængselsstraf

Israelske soldater, der brugte en niårig palæstinenser som menneskeligt skjold, slipper for fængselsstraf.

To israelske soldater, der tilbage i 2009 tvang en niårig palæstinenser-dreng til at tjekke et par tasker for bomber, slipper for fængselsstraf.

De er i stedet blevet idømt tre måneders betinget fængsel for ”upassende opførsel”. Derudover er de blevet degraderet fra oversergenter til sergenter og er samtidig blevet suspenderet fra den israelske hær i to år.

Ifølge avisen The Guardian kunne de have fået op til tre års fængsel, for at have brugt drengen som menneskeligt skjold. Men den israelske militærdomstol understregede i forbindelse med domsafsigelsen, at man ikke kunne se bort fra de ”vanskelige vilkår”, som de israelske soldater havde befundet sig under.

"Jeg tissede i bukserne"

Hændelsen fandt sted under Israel-Gaza-konflikten tilbage i januar 2009. Her beordrede de to soldater, der på det tidspunkt aftjente deres værnepligt i Givati-brigaden, den niårige Majeh Rabah fra Gaza City til at undersøge et par tasker for udetonerede bomber.

- Jeg troede, de ville dræbe mig. Jeg blev meget bange og tissede i mine bukser. Jeg kunne hverken råbe eller noget andet, fordi jeg var så bange, har han udtalt i den skriftlige erklæring, han har givet til organisationen Defence for Children International (DCI), der har ført sagen mod den israelske hær.

Troede, han blev skudt

Majeh Rabah åbnede efterfølgende tasken og tømte al indholdet – penge og papirer – ud på gulvet. En af soldaterne pegede på ham med et gevær, og ifølge Majeh Rabahs vidneudsagn grinede soldaten af ham, da det skete.

- Han skød mod tasken. Jeg troede, han skød mod mig, så jeg skreg og lagde hænderne over hovedet. En anden soldat sagde: ”Gå hen til din mor”. Jeg løb hen til min mor og gemte mig i hendes arme. ”Jeg har tisset i bukserne,” sagde jeg til hende. ”Det er i orden,” sagde hun.

Soldater er syndebukke

Ifølge familien er Majeh Rabah stadigvæk traumatiseret af oplevelsen, og Gerard Horton fra organisation DCI er langt fra tilfreds med dommen.

- Dommen viser, at hæren og militærets retssystem ikke tager sin forpligtelse om at beskytte de civile alvorlig, siger Majeh Rabah til The Guardian.

De to soldater mener derimod, at de er blevet udpeget som syndebukke, efter alverdens medier begyndte at interessere sig for historien. Deres advokat, Ilan Katz, er til gengæld tilfreds med dommen.

- Vi har brug for sådanne mennesker i hæren, siger han til The Guardian.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Roadtrip til den amerikanske nations rødder
Virginias flade flodlandskaber, tobaksplantager, historiske byer og store kirkegårde er ramme for både fortællingen om nationen Amerikas grundlæggelse, slaveriet, borgerkrigen og om nutidens USA. 
Se flere
Bolig
Lad dig forføre: Smuk pavilion uden vægge
I en lund i Texas ligger La Grange Pavillion, der med sit unikke udseende formår at forføre dig ind i skovens dybe, stille ro. Kom med indenfor. 
Se flere
Knas med lyden? Hold styr på høretelefonerne
Ørepropperne i høretelefonen er ikke renere, end ens ører er. Og det er faktisk et overraskende stort problem for holdbarheden. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her