G8 og Iran på kollisionskurs

<p>G8-landene opfordrer Iran til at komme med det rigtige resultat fra præsidentvalget den 12. juni. Vrøvl, lyder det fra Vogternes Råd, som erklærer valget for det "reneste" i tre årtier.</p>

Artiklens øverste billede

Det rapporterer det officielle iranske nyhedsbureau Irna.

"Vogternes Råd er næsten færdig med at gennemgå de besejrede kandidaters klager. Gennemgangen viser, at valget var det reneste siden revolutionen," siger Abbasali Kadkhodai, som er talsmand for rådet.

"Ingen større uregelmæssigheder"

"Der var ingen større uregelmæssigheder ved valget," tilføjer talsmanden.

Ifølge det iranske indenrigsministerium blev præsident Mahmoud Ahmadinejad genvalgt med overvældende margin.

Oppositionen, herunder den førende oppositionskandidat, Mirhossein Mousavi, siger derimod, at der var omfattende valgsvindel.

Endelig vurdering mandag

Hundredtusinder har i protest mod valghandlingen demonstreret i hovedstaden Teheran og andre byer i dagene siden afstemningen den 12. juni.

Vogternes Råd ventes på mandag at komme med en endelig vurdering af valget, efter at landets øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, gav rådet yderligere fem dage til gennemgangen.

G8: Vælg fredelig dialog

Resten af verden er imidlertid ikke helt overbevist om, at valgresultatet er et udtryk for folkets vilje, selvom det iranske styre garanterer det.

Udenrigsministrene fra de førende industrilande i G8-samarbejdet udtaler fra et møde i Italien, at Iran bør respektere demokrati og grundlæggende menneskerettigheder, herunder ytringsfriheden.

G8-ministrene mener, at Iran bør løse krisen efter valget gennem demokratisk dialog - og med fredelige midler.

- Vi ønsker, at volden indstilles straks, sagde den italienske udenrigsminister, Franco Frattini. Han præsenterede i sin egenskab af vært sluterklæringen.

- Vi udtrykker vores solidaritet med ofrene. Døren til dialog bør fortsat være åben, sagde Frattini.

Bekymring for atomprogram

G8-landene giver samtidig udtryk for dyb bekymring over det iranske atomprogram og risiko for spredning af atommateriale. Ministrene opfordrer Iran til at følge internationale henstillinger og fastslår, at der må kunne findes en diplomatisk løsning på denne konflikt inden udgangen af oktober.

G8 appellerer til Israel og palæstinenserne om at genoptage fredsforhandlingerne på basis af den såkaldte køreplan for fred. De forlanger af Israel, at udbygningen af jødiske bosættelser på besat område indstilles.

G8-landene samles til topmøde i Italien om to uger. G8 består af USA, Canada, Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Italien, Rusland og Kina.

Ritzau

Andre læser

Mest læste

Del artiklen