Mellemøsten

Rapport: Assads regime stod bag sarinangreb

Mere end 87 mennesker mistede livet, da der i april blev smidt en bombe med saringas i Ibdil-provinsen.

Det var den syriske præsident, Bashar al-Assads, regime, der stod bag angrebet med nervegassen sarin 4. april i Khan Sheikhoun, hvor adskillige mennesker blev dræbt.

Det konkluderer FN og Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) i en ny rapport torsdag.

Mere end 87 mennesker mistede livet ved angrebet.

Ifølge rapporten blev saringassen brugt i forbindelse med en bombe fra et fly, som blev smidt i provinsen Ibdil, der ligger i det nordvestlige Syrien.

Khan Sheikhoun var under oprørernes kontrol.

Det er FN og OPCW, som sammen i JIM (Joint Investigative Mechanism)

Sarin blev udviklet i Nazityskland i 1938. Det klassificeres som et masseødelæggelsesvåben og angriber blandt andet nervesystemet.

De første symptomer er løbende næse, øjne der løber i vand, formindskede pupiller, opkast og diarré.

Siden forårsager sarinen kramper og indåndingsbesvær. Til sidste dør ofrene af kvælning.

Rapporten er blevet offentliggjort, to dage efter at Rusland i FN's Sikkerhedsråd nedlagde veto mod fortsatte undersøgelser af brugen af kemiske våben i Syrien.

Ved en afstemning tirsdag blokerede Rusland en resolution, der ville forny mandatet til missionen. Russerne understregede dog, at landet er parat til at forlænge mandatet - bare ikke endnu.

Russisk veto blokerer granskning af kemivåben i Syrien

Rusland ønsker at drøfte rapportens indhold, før landet vil stemme om at forlænge mandatet.

- Vi er klar til at forlænge JIM efter offentliggørelsen af rapporten, og efter at vi har diskuteret den efter 26. oktober, sagde Ruslands FN-ambassadør, Vassilij Nebenzia, tirsdag.

JIM har i rapporten også konkluderet, at den militante gruppe Islamisk Stat stod bag et angreb i den syriske by Um Hosh i september 2016, hvor der blev brugt sennepsgas.

Byen Um Hosh ligger nord for Aleppo.

/ritzau/AFP
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her