*

Mellemøsten

Mindst 100 europæiske IS-krigere vil blive retsforfulgt i Irak - de fleste står til dødsstraf

Der skulle bl.a. være tale om personer fra Belgien, Rusland og Storbritannien.

Efter mere end otte måneders hårde kampe og tre års Islamisk Stat-styre udråbte Iraks premierminister, Haider al-Abadi, i starten af juli sejr over den ekstremistiske gruppe i storbyen Mosul. Foto: Militant website via AP

Mindst 100 europæere, som formodes at have kæmpet for terrororganisationen Islamisk Stat, vil i den kommende tid blive retsforfulgt i Irak, skriver The Independent.

De fleste af dem står ifølge mediet til at få dødsstraf. Blandt de europæere, der er tilbageholdt, skulle der være personer fra bl.a. Belgien, Rusland og Storbritannien.

Ifølge Jawad al-Chlaihawi, der er Belgiens ambassadør i Irak, skulle Irak have samarbejdet med flere europæiske lande for at afgøre, hvad der skulle ske med de tilbageholdte krigere. Flere af landene skulle dog angiveligt have nægtet at tage imod dem.

1300 IS-koner og børn har overgivet sig til irakiske styrker

Foruden de over 100 IS-krigere skulle også omkring 1.400 familiemedlemmer til udenlandske krigere - herunder børn - i øjeblikket være tilbageholdt nær Mosul i det nordlige Irak, oplyser Jawad al-Chlaihawi.

Blandt kvinderne og børnene gemmer sig mindst 14 nationaliteter. De fleste er fra det centrale Asien og tidligere sovjetiske lande og Tyrkiet og enkelte fra Tyskland og Fankrig. Det står ikke klart præcis hvilke nationaliteter, der er i blandt.

De fleste af dem er siden slutningen af august ankommet til en særlig lejr. Her har de overgivet sig selv, efter irakiske tropper havde haft succes med at drive Islamisk Stat ud af Mosul, der er terrororganisationens tidligere højborg.

Det er uklart, hvad der skal ske med familiemedlemmerne i fremtiden.

»Vi holder IS-familierne under stramme sikkerhedsforanstaltninger og venter på regerings ordrer om, hvordan vi skal håndtere dem. Vi behandler dem godt. De er alle familier til hårde kriminelle, som har dræbt uskyldige i koldt blod, men da vi forhørte dem, opdagede vi, at næsten alle var blevet vildledt af IS' onde propaganda« har oberst Ahmed al-Taie tidligere udtalt til Reuters.

Belgien hjælper efterladte IS-børn hjem fra Syrien og Irak

Lørdag kom det frem, at Belgien er begyndt at hjælpe børn, som er strandet i krigszonerne i Syrien og Irak efter Islamisk Stats flugt, hjem til Belgien.

Truslen fra disse børn, som enten er bragt til krigszonerne af belgiske fremmedkrige, eller som er født i Syrien og Irak af belgiske forældre, vurderes af regeringen i Bruxelles som værende "relativt lav".

Den belgiske regering skønner, at omkring 100 børn under 12 år opholder sig i Syrien, efter at den ekstremistiske gruppe er trængt i defensiven.

Med omkring 500 er Belgien det land i EU, som har den største andel statsborgere, der enten har tilsluttet sig - eller forsøgt at tilslutte sig - jihadister i krigszonerne.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her