Israel har sat overvågningskameraer op ved helligdom midt i uro

Nye sikkerhedstiltag omkring Tempelbjerget i Jerusalem har øget spændingerne mellem Israel og palæstinenserne.

Artiklens øverste billede
Søndag morgen blev der hængt sikkerhedskameraer op ved højen, der er hellig for både muslimer og jøder. Det bekræfter en embedsmand. Foto: Ariel Schalit/AP

Israel har iværksat flere sikkerhedsforanstaltninger ved helligdommen Tempelbjerget i Jerusalem, der har været anledning til voldelige sammenstød mellem palæstinensere og israelsk politi de seneste dage.

Søndag morgen blev der hængt sikkerhedskameraer op ved højen, der er hellig for både muslimer og jøder. Det bekræfter en embedsmand.

Urolighederne begyndte, da israelske sikkerhedsstyrker installerede metaldetektorer i området omkring Tempelbjerget efter et angreb i sidste uge.

Mindst tre palæstinensiske demonstranter har mistet livet i sammenstød siden fredag, og flere end 400 er blevet såret i Jerusalem og på den besatte Vestbred.

Den palæstinensiske selvstyrepræsident, Mahmoud Abbas, vil fastfryse forbindelsen til Israel "på alle niveauer", indtil metaldetektorerne er fjernet. Det udtalte han fredag aften.

Han har sammen med israelske styrker koordineret indsatsen mod den fælles fjende, den palæstinensiske organisation Hamas.

Spændingerne har fået den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, til at indkalde regeringen til møde søndag.

Her skal sikkerhedstiltagene omkring Tempelbjerget drøftes.

Den Arabiske Ligas leder, Ahmed Abul Gheit, advarer søndag forud for mødet Israel mod at "lege med ilden".

- Den israelske regering leger med ilden og risikerer at antænde en kæmpe krise mellem de arabiske og muslimske verdener, siger han ifølge en talsmand.

Urolighederne har samtidig fået tre lande til at bede om et hastemøde i FN's Sikkerhedsråd.

Der er tale om Frankrig, Egypten og Sverige, som har plads i rådet i 2017 og 2018.

Ifølge diplomater vil mødet finde sted mandag, skrev nyhedsbureauet Reuters lørdag.

Formålet med mødet er ifølge den svenske viceambassadør i FN, Carl Skau, "i hast at diskutere, hvordan man kan støtte opfordringer til at nedtrappe konflikten".

Også i Vatikanet følges udviklingen tæt.

Det katolske overhoved, pave Frans, opfordrer til dialog mellem parterne.

- Jeg føler behovet for at udtrykke en bekymret opfordring om sindighed og dialog, siger han søndag ifølge nyhedsbureauet AP.

Tempelbjerget er også en vigtig helligdom for kristne.

/ritzau/dpa

Andre læser

Mest læste

Del artiklen