Mellemøsten

Hemmelig rapport opjusterer tabstal: 40.000 civile dræbt i slaget om Mosul

NGO har fundet henrettelsesplads indrettet af irakiske specialstyrker.

40.000 civile meldes dræbt under den langvarige kamp mellem Islamisk Stat og irakiske sikkerhedsstyrker i Mosul. Foto: Felipe Dana/AP

Irakiske sikkerhedsstyrker og krigere fra Islamisk Stat kæmpede igennem måneder om millionbyen Mosul. De hårde slag har medført enorme ødelæggelser, og nu melder kurderne, at 40.000 civile har mistet livet i byen siden oktober sidste år.

Det er den britiske avis The Independent, der har fået lov til at læse en hemmeligstemplet efterretningsrapport fra den Regionale Kurdiske Regering, hvor dødstallet opjusteres markant ift. tidligere.

»De kurdiske efterretninger er, at over 40.000 civile er blevet dræbt som følge af den massive ildkraft, der er blevet brugt i mod dem, af særligt det føderale politi, Islamisk Stat og under luftangrebene,« siger Hoshyar Zebari til avisen.

Kurdisk efterretningsleder: Islamisk Stats leder er i live

Zebari er født og opvokset i Mosul, og han har både tjent som finansminister og udenrigsminister i Iraks centralregering. Den beskylder han nu for ikke at gøre nok i arbejdet for byens fremtid. Frygten er, siger han til The Independent, at Mosuls mange minoriteter ikke vil kunne tilgive sunniaraberne, som IS favoriserede.

Det er ikke kun Zebari, der kritiserer centralregeringens ageren i Mosul, også ngo'en Human Rights Watch beskylder magtmændene i Bagdad for at se den anden vej. Torsdag offentliggjorde de en rapport, som dokumenterer omfattende drab på formodede IS-sympatisører uden rettergang.

Den 17. juli, en uge efter Mosuls befrielse, tog en civil iraker eksempelvis en observatør til en tom bygning, hvor 17 mænd få dage tidligere var blevet efterladt bagbundet og med en kugle i hovedet. En anden observatør beretter om en højtstående embedsmand i byen, der fortalte, at han havde det fint med drab på formodede IS-sympatisører; de måtte bare ikke tortureres først.

»Imens premierminister Abadi nyder sejren i Mosul, ignorerer han de omfattende beviser for, at hans soldater begår forkastelige krigsforbrydelser i lige præcis den by, som han lovede at befri,« siger Sarah Leah Whitson, leder af Human Rights Watch's afdeling for Mellemøsten.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu

Kommentar: Sorte Knud tog ordentligheden med ud af Danske Bank

Steen Rosenbak
At netop Danske Bank er involveret i en af verdenshistoriens største hvidvaskskandaler er kulminationen på to årtiers langsom nedbrydning af bankens kultur. Men banken er ikke den eneste aktør i affæren, der demonstrerer flosset moral.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her