Ny muppet-dukke skal lære afghanske drenge at respektere kvinder

Et afghansk tv-show er gået forrest i kampen for at løsne op på de store kønsforskelle i Afghanistan.

Artiklens øverste billede
I Afghanistan er tv stort set begrænset til byområderne, hvor ligestillingen oftest er længst fremme. Så for at nå ud til landområderne, sendes showet også i radioen. Foto: Zach Hyman

Næste generation af mænd og kvinder i det krigsplagede Afghanistan skal tage et opgør med de skarpt opdelte kønsroller, som præger samfundet i dag.

Den mission har man sat sig for i den afghanske udgave af det amerikanske dukkeshow Sesame Street med de populære Muppet-dukker.

Sidste år introducerede det populære børneshow en ung kvindelig karakter med det formål at inspirere piger i den konservative muslimske nation. Og nu bringer holdet bag Sesame Street endnu en karakter ind i tv-showet: Hendes bror, som skal vise drenge betydningen af ​​at respektere kvinder.

Det skriver britiske The Guardian.

Den nye Muppet-dukke hedder Zeerak og betyder kløgtig og smart på Afghanistans to officielle sprog. Ifølge chefen for den nationale tv-station bag programmet, Massood Sanjer, så skal tv-programmet med dukkerne vise vigtigheden af ligestilling og uddannelse i et land, hvor få piger går i skole, og hvor kvinders rettigheder stadig ligger langt under mænds.

»I et mandsdomineret land som Afghanistan er der behov for at undervise drenge respekten for kvinder. Så ved at tilføre showet en mandlig dukke, som respekterer kvinder, lærer du afghanske drenge, at de skal respektere deres søster lige så meget, som de respekterer deres bror,« siger Massood Sanjer.

I Afghanistan er tv stort set begrænset til byområderne, hvor ligestillingen oftest er længst fremme. Så for at nå ud til landområderne, sendes showet også i radioen.

Producenten bag tv-programmet, Ahmad Arubi, håber desuden, at Muppet-karakterne når ud over de afghanske grænser for at udbrede budskabet om ligestilling mellem kønnene.

»Måske kan andre muslimske lande, der kører dette program, i de kommende år bruge vores karakterer. Jeg åbner gerne for, at de frit kan benytte vores manuskripter og oversætte dem til deres eget sprog,« siger han.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen