Qatar-krisen får USA's udenrigsminister til at flyve til Kuwait

I Washington frygter man, at konflikten mellem Qatar og modparterne kan trække ud og ende i en blindgyde.

Artiklens øverste billede
Tillerson opfordrede i sidste uge parterne til at være »åbne for forhandlinger«. Foto: Lynne Sladky/AP

Den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, skal forsøge at dæmme op for den igangværende konflikt mellem Qatar og en række fremtrædende golfstater.

Mandag flyver Tillerson til Kuwait, som indtil nu har forsøgt at mægle mellem parterne, skriver det amerikanske udenrigsministerium på sin hjemmeside.

Onsdag i denne uge udløb den frist, som Qatar har fået til at bøje sig for 13 krav, som Saudi-Arabien, Emiraterne, Bahrain og Egypten har fremsat som betingelse for ophæve deres blokade mod ørkenstaten.

Heather Nauert, en talskvinde for det amerikanske udenrigsministerium, siger, at Washington i stigende grad bekymrer sig over, om tvisten vil ende i en blindgyde og at den kan trække i langdrag i uge- eller månedsvis, skriver The Guardian.

Konflikten har stået på siden den 5. juni,  hvor Saudi-Arabien, Emiraterne, Bahrain, Egypten og fire andre lande afskar alle diplomatiske forbindelser til Qatar og indledte en omfattende økonomisk blokade. Årsagen er, at landene anklager Qatar for at finansiere terror samt for at have for tætte relationer til Saudi-Arabiens ærkefjende Iran.

Det er anklager, som Qatar blankt afviser. Qatar har også afvist de 13 krav, som staten har kaldt for »urealistiske«.

Kravene indebærer bl.a., at Qatar skal skrue ned på sin forbindelse til Iran, hvilket kompliceres af, at de to lande deles om et gasfelt i den Persiske Golf. Andre krav lyder, at Qatar skal lukke bl.a. tv-stationen Aljazeera og indstille alt militært samarbejde med Tyrkiet samt lukke den tyrkiske militærbase i Qatar.

Tillerson opfordrede i sidste uge parterne til at være »åbne for forhandlinger«, og også Ruslands præsident, Vladimir Putin, har været i dialog med ledere fra Qatar som Bahrain.

Efter fristen udløb, lød det fra blokade-nationerne, at man vil tage alle politiske, økonomiske og juridiske midler i brug for at sikre de fire landes rettigheder, sikkerhed og stabilitet. Det blev ikke uddybet, hvilke midler, der var tale om, og hvad modpartens næste træk bliver er endnu uvist.

Seniorforsker Lars Erslev Andersen fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) vurderede i mandagens udgave af Jyllands-Posten, at kravene er så omfattende, at Qatar ikke kan opfylde dem, og at der dermed er lagt op til en alvorlig skærpelse af den i forvejen opsigtsvækkende konflikt.

»I sidste instans kan det føre til, at Saudi-Arabien sender militærstyrker ind og enten afsætter Qatars regime ved et kup eller annekterer landet,« sagde Lars Erslev Andersen.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.