Mellemøsten

Britisk journalist svarer Khader igen: »Jeg er hverken støttet af Assad eller Putin«

Britisk journalist, som den konservative politiker Naser Khader, har angrebet for at være utroværdig, kalder beskyldninger for latterlige men forudsigelige.

”Jeg er hverken støttet af Assad eller Putin. Det er aldrig blevet bevist, og det kan heller ikke bevises,” siger Vanessa Beeley. Privatfoto

I et usædvanligt opråb til andre danske politikere siger Naser Khader mandag i Jyllands-Posten, at politikere skal passe på med at dele links fra utroværdige kilder på Facebook.

Helt konkret peger han på et link, som forsvarsordføreren for Dansk Folkeparti, Marie Krarup for godt to uger siden delte fra den britiske journalist Vanessa Beeley om situationen i Aleppo under de daværende kampe i den syriske by.

Ifølge Khader er Beeley slet ikke en ’uafhængig’ journalist, som hun ellers bryster sig af at være, men derimod medlem af bl.a. Syrian Solidarity Movement, der aktivt støtter både den russiske præsident Putin og den syriske præsident Bashar al-Assad og kampen mod oprørsgrupperne i Syrien.

Til det siger Vanessa Beeley nu i et telefoninterview fra Frankrig.

”Jeg er hverken støttet af Assad eller Putin. Det er aldrig blevet bevist, og det kan heller ikke bevises,” siger hun.

Vanessa Beeley har med anderledes vinkler på sine historier fra især Aleppo de seneste uger skilt sig ud fra mængden af journalister, der rapporterer fra området. Helt konkret beskylder hun de traditionelle medier for ukritisk at skildre katastrofen i Syrien kun gennem oprørernes øjne.

»Det de store medier nægter at beskrive er, hvordan de vestlige regeringer lige nu støtter al-Qaeda-affilierede grupper som al-Nusra-fronten og andre aktivister med blod på hænderne. Det samme gælder FN og andre store nødhjælpsorganisationer, der lige nu er med til at dække over et decideret blodbad i Syrien,« siger hun.

Nu går Facebook til kamp mod fup-nyheder

Ifølge Naser Khader er flere af Vanessa Beeleys oplysninger derimod utroværdige. Bl.a. fordi fx Assad igennem heftige bombardementer ifølge flere internationale rapporter har slået tusindvis af uskyldige civile ihjel. Samtidig har det velanskrevne tyske medie Der Spiegel i et såkaldt faktatjek stillet alvorlige spørgsmålstegn ved oplysninger, som er kommet fra Syrian Solidarity Movement.

Vanessa Beeley forklarer, at hun i dag ikke længere er medlem af Syrian Solidarity Movement, som altså beskrives som særdeles prorussisk.

”Det er jeg ikke, fordi jeg ønsker at bevare min journalistiske integritet. Men jeg har stadig kontakt med dem, for jeg støtter enhver aktivistgruppe, der går ind for Syriens ret til under internationale love at beskytte sig selv bl.a. ved at bede Putin og Rusland om hjælp til at beskytte sin egen befolkning,” siger hun.

Hendes navn optræder dog stadig på gruppens hjemmeside.

JP mener: Falske nyheder er en trussel mod demokratiet

Sagen kommer frem samtidig med, at danske politikere ønsker at stramme op for spredningen af falske nyheder på bl.a. Facebook – herunder også overfor den optrapning af manipulerede data, der ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste spredes på internettet fra den russiske regerings side. Og selv om Syrian Solidarity Movement ikke er blevet beskyldt for decideret at fabrikere falske nyheder, er der altså flere både medier og politikere, der har kritiseret de oplysninger, den deler på Facebook og andre sociale medier.

Og det samme gælder altså de oplysninger, som Vanessa Beeleys nu deler på egen hånd. Selv kalder hun beskyldningerne mod hende for ”latterlige men forudsigelige”.

”Det er noget jeg hører hele tiden, og det gør jeg, fordi jeg beskriver en ubekvem sandhed,” siger hun.

I december var Vanessa Beeley på en reportagerejse i det østlige Aleppo. Og det var bl.a. her, at hun ifølge sin egen forklaring, så de overgreb, som oprørsgrupper og andre aktivister gjorde mod civilbefolkningen.

”Og det er også grupper som den danske regering støtter,” siger hun.

Før Vanessa Beeley begyndte at rapportere fra krigen i Syrien var hun stærkt involveret i Palæstina konflikten – bl.a. i en række aktivist grupper, der ifølge Naser Khader end ikke støtter Israels eksistens. Og også det forhold har han kritiseret hende for.

Selv ser hun ikke noget mærkeligt i det.

”Det var en rejse jeg foretog i mit liv. Jeg levede og arbejdede i de palæstinensiske områder under de israelske bombardementer,” forklarer hun.

Vanessa Beeley er datter af den nu afdøde Sir Harold Beeley, der i mange år arbejdede som mellemøstrådgiver for den britiske udenrigsminister Ernest Bevin, der bl.a. arbejdede for et selvstændigt Palæstina og et selvstændigt Indien.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: Falske nyheder er en trussel mod demokratiet
Falske nyheder, der udgøre en stadigt stigende trussel mod den vestlige verdens sammenhængskraft, må bekæmpes med alle midler.
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her